Klockan 23:57 natten mot fredag försvinner stjärnan Yed Prior i ca 7 sekunder när asteroiden Roma passerar framför den. Missa inte om du har chansen att kolla in händelsen. Här kommer en miniguide för dig som vill se något sällsynt och kul:

  1. Kolla om din ort hamnar i asteroidskuggan. Ta en titt på denna karta för att se var i landet som du har en chans att se händelsen. Bäst är ett smalt stråk som går från Malmö till Västervik. Om din hemort är med mellan de blåa linjerna på kartan så kommer stjärnan Yed Prior försvinna i några sekunder. Utanför linjerna finns ändå en spännande chans att hjälpa amatörastronomer och forskare mäta upp den lilla Bornholms-stora asteroiden 300 miljoner kilometer bort.
  2. Ge inte upp hoppet. Vi vet inte hur asteroiden ser ut i detalj, och stjärnan kan vara dubbel. Så om du bor någon annanstans är det ändå värt att kontrollera om stjärnan verkligen skiner på när skåningarna och smålänningarna ser den som släckt.
  3. Ta dig till en mörk plats. När klockan börjar närma sig midnatt, ta dig ut någonstans där du har fri sikt mot söder.
  4. Hitta fram till rätt stjärna. Mot sydväst lyser den ljusa, lite brandgula stjärnan Arcturus: från den letar du den första ljusa stjärnan en bit till vänster om den, och så lite längre till, nästan rakt i söder, finns det två nästan lika ljusa stjärnor. Den till höger i paret är Yed Prior (se Lasse Lindhs karta nedan).

  5. Så hittar du stjärnan Yed Prior aka delta Ophiuchi på natthimlen: andra stjärnan till vänster om ljusa Arcturus. (Karta: Lasse Lindh, fler finns här)

  6. Håll koll på klockan. När hon är 23:56-23:58, håll ögonen på Yed Prior! Gärna med kikare om du har en.
  7. Berätta om vad du sett. Försvann den en stund eller lyste den hela tiden? Din observation kan faktiskt ge spännande information för forskare om hur en liten asteroid kan se ut. Rapportera gärna till astronomen Johan Warell och hans kollegor på SAAF: kontakt och fler tips hittar du på SAAF:s särskilda sida om händelsen.
  8. Blev det mulet eller för ljust eller feltajmat? Misströsta inte, asteroidveckan fortsätter med sonden Rosettas besök hos asteroiden Lutetia. Bilder skickas tillbaka mer eller mindre omedelbart; hålltider hittar du här på ESA:s Rosetta-blogg.

Mer om händelsen finns på nätet. SAAF har en fin guide för allmänheten och en späckad sida för amatörastronomer. Frida Stenebos gästinlägg hos oss häromdagen innehåller andra bra länkar. En artikel finns i Sydsvenska Dagbladet och en notis hos Vetenskapsradion. Och så finns alla våra inlägg om ockultationen under taggen Roma 2010.
Själv satsar jag allt på att Roma har en okänd måne som gör att stjärnan blinkar till även här i Göteborg!