Under stjärnorna i Karlavagnen tävlade norrskensdraperierna med Stockholms alla gatljus natten mot torsdag. Klicka för att se i större format. (Foto: Peter Rosén)

Natten mot torsdag anlände strömmen av elektroner och protoner som solen slängde ut efter sitt utbrott den 1 augusti. Långt uppe i jonosfären satte de fart på andra partiklar, som i sin tur kolliderade med syreatomer i den tunna atmosfären på hundra kilometers höjd, som firade händelsen med att lysa med en grön nyans med våglängd på exakt 5577 nanometer. Norrsken i sommar över Sverige med andra ord, och astrofotograferna var ute och höll koll. Skenet höll sig tydligen lågt över horisonten och kan ha varit lätt att missa för den som observerade med hus eller träd i vägen. I Stockholm tog Peter Rosén bilden nedan, som nu setts av tusentals entusiaster världen över på spaceweather.com:s framsida. Ända upp i Vallentuna fångade P-M Hedén norrskenet bland stjärnspår och flygplan: bilden kan du se på hans blogg.
Peter lägger förresten upp sina astrobilder på de svenska amatörastronomernas ena forum Astronet, som nu är friskförklarat efter tidigare tekniska problem. Klicka över till galleriet och kolla in de senaste svenska astrokorten från Peter och andra. Även på lika rekommendabla Astronomiguiden diskuterar man sommarnorrskenet för fullt.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.