Solutbrottet den 1 augusti (mer om den här) var en dramatisk sommarhändelse och kan ge oss norrsken natten mot torsdag – titta efter ett grönt sken i norr mellan midnatt och kl 01 om du kan komma till en mörk och molnfri plats.
Vill du istället själv delta i forskningen om solen och dess väder – som ju kan påverka oss och vår teknikutrustning här på jorden – så finns en spännande sajt på nätet. Solar Stormwatch drivs av samma gäng som hittade på succéprojekten Galaxy Zoo och Moon Zoo. Idén är att du får kika på små filmer från satellitparet Stereo som konstant filmar solen och dess omedelbara omgivning, och med enkla webbverktyg letar efter tecken på solstormar och massutkastningar. Både med arkivbilder i färg och helt färska rådata. Det är bara att skaffa inloggning (samma gäller som för Galaxy Zoo och Moon Zoo) och sätta igång på solarstormwatch.com.


Hitta en solstorm med Solar Stormwatch (Video: Royal Observatory GreenwichVimeo)