Nu börjar allvaret för det svenska satellitparet Mango och Tango. Strax före kl 20 på onsdag kväll svensk tid lyckades de två Prisma-satelliterna separera och röra sig bort från varandra för första gången. Det blir deras första manöver i ett precisionsflygningsäventyr som pågår hela resten av året och in i 2011. Mer om händelsen finns hos Prisma-satelliternas engelska hemsida och hos Prismabloggen.


Hej så länge Tango! Den lilla rymdfarkosten Tango, bländande vitt i reflekterat solljus, fotograferades från sin större partner Mango strax efter separationen. (Bild: Rymdbolaget)

I övrigt hittar jag ännu inte ett ord om hur det går för Prisma-paret i svenska medier. Nu är det kanske inte så konstigt nu när Rymdbolaget uppdaterar bara på engelska (om än på ett exemplariskt sätt – och en rapport på svenska kommer snart i Populär Astronomis septembernummer). Men nu när allas blickar riktas mot Perseiderna är det synd att glömma bort Christer Fuglesangs små fjärrstyrda efterträdare däruppe.