Nu rapporteras det att FN utsett den som ska ta hand om eventuella aliensbesök: hos t ex TV4, Expressen, brittiska Independent och Politikerbloggen. Vad handlar detta om? FN kommer säkert att beskyllas för att hålla på med onödiga saker, men sanningen är snäppet mindre spännande än man skulle tro. Den malaysiska astrofysikern Mazlan Othman är sedan 2007 chef på FN:s myndighet för rymdfrågor Unoosa, som mest hanterar frågor om rymdens fredliga användning och ska enligt Daily Telegraph med flera ha sagt att FN ligger bra till om man ska koordinera responsen till upptäckten av utomjordiskt liv. Othman är inbjuden till en konferens den 4-5 oktober i England som ordnas av anrika Royal Society och som kallas ”Towards a scientific and societal agenda on extra-terrestrial life”. Målet är att ta upp hur vi bör förhålla oss till en eventuell upptäckt av liv någon annanstans i universum. Något som Stephen Hawking och andra varnat för men som för nästan alla forskare hamnar långt ner på priolistan. Så visst, Mazlan Othman kommer att på konferensen prata om sin roll som världens rymdigaste FN-chef, men om hon verkligen anser sig vara den som ska vara ledaren som ska ta hand om besökande utomjordingar är oklart.
Royal Society är inte den enda organisationen som vill bredda diskussionen om astrobiologin och liv på andra ställen än jorden. Vid Lunds universitet startade nyligen Pufendorf-institutet ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprogram om liv på exoplaneter där astronomer och biologer och andra samsas under ledning av idéhistorikern David Dunér. Mer om projektet finns bland annat hos ESA.
[Uppdatering (tack till bloggen Astroengine): Brittiska Guardian misstänker att källan till storyn, Sunday Times, hittat på. Othman säger i ett mejl till tidningen att hon bara kommer att prata om jordnära asteroider på konferensen. Om utomjordingsjobbet säger hon att ”Det låter riktigt coolt men jag måste förneka det”. Vem förbereder då för kontakt från aliens? Det gör en arbetsgrupp hos Internationella aeronautiska föreningen IAA, där författaren och fysikprofessorn Paul Davies är ordförande. Uppdraget är med andra ord i goda händer helt utan FN:s inblandning.]

3 KOMMENTARER

  1. Det var ju på tiden :-). Hade gärna åkt på konferensen, om inte annat för att höra vad David Brin har att säga om saken.

    /Johan

  2. Ja, äntligen en central kontaktman!
    Nu behöver inte rymdfolket längre kontakta obetydlige Sven Svensson, eller vad han/hon nu kan heta, i någon liten röd stuga långt ut på landet.

  3. Ja, utomjordingar är i våran universium i längesen. Men de har inte invaderat, de har fått tillstånd o land base i vissa länder, i ex, Malaysia,Somaliland. Så jag förvånad inte att Mazlan Othman fått den post av FN. Men utomjordingar huvudbase ligger i Somaliland, Hargeisa. De har otroliga tecknoligi. Det är inte skämt! Something which is bigger than your brian. De FN organ få kontkta mig att angagera central kontakt. Tack!

Comments are closed.