Kinesisk tv har visat de första bilderna på raketen som ska bära månsonden Chang’e 2. Bild: CNTV

Kinas rymdprogram kan ta ännu ett steg framåt i veckan då landets andra månsond Chang’e 2 väntas sändas upp den 1 oktober. Det uppger flera kinesiska och internationella medier, och bilden ovan är hämtad från ett inslag på engelska hos CNTV. Astrowebb-Johnny Rönnberg har också skrivit om den nya sonden. Chang’e 2 är en uppdaterad version av föregångaren Chang’e 1 som studerade månen och kraschlandade på ytan mars 2009. Planetary Societys Emily Lakdawalla har på sin blogg samlat information om sonden. Även om instrumenteringen i stort sett liknar den som flögs på första sonden siktar man på att kunna ta bilder på månytan med ännu högre upplösning, ner till 10 meter, än till exempel Japans sond Kaguya och NASA:s LRO. Uppsändning tycks vara schedulerad för Kinas nationaldag: timingen försökte man redan med Chang’e 1 år 2007, som dock kom upp i rymden först den 27 oktober.