På tisdag får vi reda på vem som vinner Nobelpriset i fysik och på onsdag är det kemipriset. Astrofysiker och astrokemister har som vanligt hyggliga chanser att bli belönade men det är inget man kan räkna med. Malin Sandström har samlat några av de bästa förhandstipsen och bland dem tycker jag att SVT:s Jens Ergon gör en bra summering av de mest aktuella astrofysikernas chanser. På kemifronten undrar Karin Bojs i DN om ett astrokemipris kan vara aktuellt för forskarna som gjort det möjligt att undersöka hur stjärnor bildas genom att studera molekylernas spektra (till exempel Bill Klemperer) . Nu med Herschelteleskopets framgångar i rymden (Orionnebulosans maffiga spektrum är ett exempel) och den nära framtidens observatorium ALMA i Chile stundar en guldålder för astrokemister, sägs det, men det är inte säkert att den blir ett samtalsämne för kungen och drottningen att läsa in sig på inför just årets Nobelmiddag.
Håll koll på Nobelprize.org för snabbast möjlig info om vem som vinner.