Ett axplock från TWAN: amatörastronomer ser månen och Venus gå ner på kvällshimlen. Klicka för att se i rörlig version. (Foto: © Babak Tafreshi/Dreamview.net)

Den 17 oktober och fram till 30 januari 2011 ställs några av världens vackraste himmelsbilder ut på Observatoriemuseet i Stockholm. Bakom utställningen är astrofotografen P-M Hedén och det gränslösa fotokollektivet TWAN (The World at Night). I samband med utställningen har några av P-M:s sanslöst vackra timelapse-filmer nått en större publik tack vare en artikel i DN som länkar vidare till hans fotosajt clearskies.se. På TWAN:s hemsida samlas numera massor av fina timelapse-sekvenser. Mer om utställningen finns hos Observatoriemuseet.
Stjärnhimlen rör sig alltså, eller snarare är det jorden som snurrar ett varv per dygn och åker med 30 kilometer i sekunden i sin bana runt solen. Även om jag är ute rätt ofta och tittar upp mot stjärnorna tycker jag att det är riktigt svårt att få ihop det där och verkligen kunna föreställa mig att jag befinner mig på en planet i ett solsystem i en stor galax. P-M Hedén och TWANarna gör sitt för att visa upp den sköna förvirringen; en annan är vår polare Margareta Malmort vars familjeutställning om natthimlens föränderlighet Och jorden hon snurrar var en favorit i Stockholm under astronomiåret 2009. Nu har utställningen en färsk hemsida på rymdblick.se; skolklasser och andra grupper som känner för att en gång för alla förstå hur det ligger till kan nu boka in ett besök.