Det är svårt att se något ljussvagt när det ligger något ljusstarkt precis intill. Jupiters fyra största månar är alla tillräckligt ljusa för att se med blotta ögat från jorden, men när Jupiter själv lyser starkt och så nära månarna så har vi inte en chans att se dem utan kikare. Häromdagen gjorde jag ett försök att gömma Jupiter med ett hustak, för att få se månarna utan kikare, men det gick inget bra.
Astronomer som letar planeter runt andra stjärnor har samma problem och har länge försökt blockera stjärnljuset. Nu har några av dem utvecklat en ny teknik för att minska stjärnljuset så att en planet bredvid kan ses. Med den fiffiga nya apodiserande fasplattan (bild) på plats har de lyckas minska ljuset i nya bilder från stjärnan Beta Pictoris så att dess tills nyligen okända planet framträder (se bilden hos University of Arizona). Hur går det till? Ett speciellt genomskinligt material formas för att filtrera bort delar av ljuset från stjärnan på ett sätt som får en fin förklaring på engelska här hos astrobiologen Caleb Scharf. Phil Plait gör ett eget försök och ett annat finns i pressmeddelandet hos University of Arizona. Tekniken används faktiskt sedan ett tag vid jätteteleskopet VLT i Chile, vilket man kunde läsa om hos ESO redan i somras, men det är först nu som en forskningsartikel publiceras (här finns den på ArXiv.org) som beskriver hur man lyckades avbilda planeten Beta Pic b. Suddigt såklart, men den är nog bara början.