Ungefär såhär kommer solen att se ut från Skellefteå strax efter den gått upp, kl 09:48 den 4 januari. Även på andra håll i landet kan du få se solen le mot dig när den går upp: kolla André Frankes fiffiga webbmanick för att räkna fram hur den ser ut hos dig. (Illustration: Robert Cumming. Obs: färgerna är mer konstnärliga än vetenskapliga!)

Vid soluppgången tisdagen den 4 januari bjuds större delar av Sverige och Finland på en riktigt spännande partiell solförmörkelse. Den blir dessutom 2011 årets bästa solförmörkelse. Vill du uppleva den så behöver du tur med vädret, men också lite kunskap. Här kommer våra 7 bästa tips.

1 Ladda inför årets bästa solförmörkelse. Denna solförmörkelse är inte total, men under 2011 är den så gott som årets bästa. Bara under den partiella solförmörkelsen över Antarktis den 1 juli är solen lite mer täckt av månen. Månen täcker som mest 79,9 procent av solskivan och gör solen till en märklig skära. På astroinfo.se har André Franke samlat alla viktiga fakta om förmörkelsen.

2 Åk till Skellefteå – eller stanna hemma. Förmörkelsen syns över större delen av norra Europa, men solen skyms mest av månen sett från Sverige och Finland. Allra mest förmörkad blir den några kilometer söder om Skellefteå, men även från Malmö kommer månen täcka drygt 76 procent av solskivan. Skåda tillsammans med andra kan du göra vid Tycho Brahe-observatoriet utanför Malmö (mer information hos tbobs.se) och i Göteborg ordnas skådning från självaste Läppstiftet (anmälan krävs: läs mer hos Slottsskogsobservatoriet).

3 Ta dig någonstans med fri sikt mot sydost innan solen går upp. Förmörkelsen är redan igång när solen går upp, strax innan kl 08:30 på Gotland och efter kl 10:30 i Lappland. Om du har turen att få en molnfri horisont kan se solen kom upp som en skära istället för en skiva (kanske som bilden ovan, eller denna bild från Frankrike 2003). Soluppgången blir som mest förmörkad (och gladast) för områden längs en linje som går från Bottenhavets norra kust ner till Härjedalen.

4 Följ förmörkelsen under förmiddagen. Förmörkelsen är störst mellan kl 09:30 (Skåne) och 09:45 (Haparanda). Efter det glider månen mot vänster och solen ser åter helt rund ut kl 10:55 (Skåne) och 11:13 (Haparanda).


Så förmörkar månen solen sett från Sverige och Finland den 4 januari 2011. Animeringen gäller för Helsingfors. Från Sverige ser spektaklet likadant ut men i norr och väster går solen upp under förmörkelsen. Siffrorna anger hur långt förmörkelsen kommit i procent. (Animering: ©Per Ahlin/Stockholms folkobservatorium)

5 Ha respekt för den förmörkade solen! Det är farligt för dina ögon att titta rakt mot solen – faktiskt farligare vid en partiell förmörkelse då man kan inbilla sig att faran är mindre. Precis vid soluppgången kan det gå bra att titta, men när solen stigit över horisonten är det smartast och ganska enkelt att följa dramatiken genom att projicera en bild av solskivan på ett
papper med en fältkikare (tips med bilder på engelska, tips med bilder på svenska (pdf)). När solen ser ut som en skära duger vilket hål som helst för att göra en liten solbild. Prova att ta fram ett durkslag och håll ett papper (eller snötäcket) i dess skugga.

Denna partiella förmörkelse är förresten inte farligare än andra tidigare. Hälsomyndigheten i Storbritannien har underligt nog gått ut med särskilda råd till allmänheten om att skydda ögonen (Guardian). Varningen är dock inte strängare än astronomer brukar använda, så det finns ingen anledning till oro denna gång – och ännu mindre anledning att hålla sig undan.

6 Tänk på vår speciella plats i universum. Nu vid nymåne ligger månen mellan oss och solen, därför får vi solförmörkelser med jämna mellanrum. Egendomligt nog är månen, 384 000 kilometer bort, ungefär lika stor på himlen som solen, 150 miljoner kilometer bort.

7 Redo att bli solförmörkelsefantast? Sveriges nästa totala solförmörkelse blir först den 16 oktober 2126, så det gäller att resa om du ska få uppleva något stort innan dess. Till Australien och Söderhavet den 13 november 2012 eller kanske Färöarna den 20 mars 2015. Hela listan hittar du på NASA:s utmärkta förmörkelsesida.


Hela förmörkelseförloppet med hålltider som det kan se ut från Stockholm. (bild: André Franke/astroinfo.se)