Foto: Peter Rosén i Stockholm
Klicka för fler.

Solförmörkelsen är över för denna gång. Här på västkusten var det inte lika mulet som söderöver i landet, så vi kunde se att den blåa himlen ändå var lite mörkare än den brukar vara. Inbillade vi oss, i alla fall.
I Stockholm var det bättre väder och många fick skymta den ovanliga solskäran, bland dem astrofotografen Peter Rosén, som tog den fantastiska bilden till höger. I norr tänkte amatörastronomerna Ulf Jonsson och Marcus Hedlund plåta soluppgångsförmörkelsen från Luleås skärgård, men det gick inte riktigt vägen.
– Vi såg som mest en ljusstrimma vid horisonten, tänkte ’Nu kommer den, nu kommer den!’ men själva skivan såg vi inte. Inte mycket för en halvtimmes väntan i 22 minus!
I Skellefteå där förmörkelsen skulle varit störst snöade det, meddelar Ulf.


Populär Astronomis medarbetare Thomas Marquart plåtade solen, till hälften skymd av månen, från balkongen i Stockholm.

Jag följde istället hur de svenska mikrobloggarna på Twitter dokumenterade sina observationsförsök, men skämtsamma kommentarer om ögonskador (bra det!) och tips om ögonskydd (ibland bra, ibland inte) och många inlägg om molnen.
Här vid Onsala observatorium går det att observera solen i radiovågor genom molnen. Min kollega Cathy Horellou tog tillfället att följa solförmörkelsen med radioteleskopet SALSA, som används oftast av skolungdomar som observerar Vintergatan. Cathy ville se om det lilla teleskopet kunde märka av hur solens styrka avtog med månen framför den.
– Jag tror att signalen gick ner och kom sedan upp igen, säger Cathy glatt när jag ringer upp henne.
Men hon tillägger att molnen och solens korona, som månen inte täcker, kan påverka så en slutgiltig analys kanske behöver kontrollobservationer imorgon.
Borta på Metsähovis radioobservatorium utanför annars helmulna Helsingfors i Finland lyckades man göra en riktigt fin bild av solförmörkelsen i radio: klicka här för att se den (tack till Stuart på Astronomy Blog för tipset).
Nästa partiella solförmörkelse blir en annorlunda midnattssol som syns bara från norra Sverige: datum blir den 1 juni 2011. Vill du istället resa till en total solförmörkelse så blir det återigen samarbete mellan Thabela Travel och astronomen Alexis Brandeker som ordnar en ordentlig astronomiresa till förmörkelsen i Australien november 2012: läs mer om den på Thabela Travels blogg.