Nya galaxhopen – vars (inringade) medlemmar knappt syns bland alla förgrundsgalaxer – ligger längre bort än någon som tidigare upptäckts. Bild: Subaru/NASA/JPL-Caltech

En blick ut i universum är som bekant en blick in i det förflutna – nu har astronomer hittat den hittills yngsta och mest avlägsna klunga av galaxer. Galaxerna i en galaxhop som upptäckts kring den märkliga galaxen COSMOS-AzTEC3 framträder bara som några prickar bland ett myller av mer närliggande galaxer och stjärnor i bilden ovan. Men dess medlemmar, sedda som de var när universum bara var drygt en miljard år gammalt, är inte som galaxer är idag. Här finns en ljusstark kvasar, flera galaxer som håller på massproducera nya stjärnor (bland dem AzTEC3 själv), samt gigantiska mängder kall gas som så småningom kommer att kunna bilda nya stjärnor och galaxer. Forskningen rapporteras i veckans nummer av tidskriften Nature (sammanfattning här) och i ett pressmeddelande från NASA.
Att hitta galaxer från universums ungdom är inte lätt, och att hitta hopar av dem är snäppet svårare. NASA-astronomen Peter Capak med kollegor leddes till upptäckten av en enda galax, AzTEC-3, som lyser ovanligt starkt i ljus med våglängd strax under en millimeter. Sådana submillimetergalaxer är heta byten för dagens astronomer, bland dem min kollegor vid Onsala rymdobservatorium Daniel Johansson Haukur Sigurðarson och Cathy Horellou, som precis publicerat en artikel om hur de letat extrema galaxer med hjälp av teleskopet APEX – och närliggande galaxhopar som en extra, naturlig lins ute i kosmos.

8 KOMMENTARER

  1. Är det visuella bilder av de här galaxerna som är inringade på fotot. eller… De borde ju ha en rödförskjutning z= 800-900 inte långt från bakgrundsstrålningens som väl lär vara ca: z=1000..

  2. @Ove: Japp, bilden är tagen i synligt ljus. Enligt forskningsartikeln så är rödförskjutningen (z) ’bara’ 5,3, vilket motsvarar ca en miljard år sedan big bang.

  3. Robert: Okej, talar vi om olika z.Hur kan de här galaxerna ha ”bara” 5,3 i z när bakgrundsstrålningen väl har bortåt 1000 i z och dess ursprung ligger ju bara ca. 1 miljard ljusår längre bort. Vad är det jag missar här? Är det Alberts teorier som spökar här igen när man inte begriper, eller vad..

  4. Kan ingen hjälpa mig med rödförskjutningen som jag frågat om tidigare. Nu har det blivit ännu värre sen Robert publicerade galaxen med en rödförskjutning z= 10 och den verkar ju nästan ligga på bakgrundsstrålningen eller dess avstånd. Men när jag slår upp bakgrundsstrålningens rödförskjutning i tex. wikipedia anges dess z-komponent till omkring 1000. HJÄLP..

  5. @Ove: Det är inte lätt att få grepp om avstånden, tillbakablickstider och rödförskjutningar! Du kanske skulle gilla Ned Wrights kosmologiräknare som konverterar z till andra enheter. Wikipedia har en bra tidslinje för big bang som kanske hjälper. Bakgrundsstrålningen kommer från då universums atomer bildades, några hundra tusen år efter startskottet. Den nya galaxupptäckten är från långt senare: z=10 motsvarar några hundra miljoner år, ca 4 procent av universums nuvarande ålder. Den unga galaxhopen som du frågade om ovan ser man som den var en miljard år efter big bang. Hisnande men det hänger trots allt ihop på nåt vis…

  6. Robert: Jo.det är ju en hel del som liknar paradoxer där ute! Jag kan bara inte låta bli att undra ibland utan att för den skull försöka överglänsa Newton, Einstein och grabbarna/damerna. En favorit av varje.Damer: Vera Rubin.
    Herrar: Subrahmanyan Chandrasekhar.

Comments are closed.