Idag den 8 mars 2011 släpps Populär Astronomis fina marsnummer – och det är vår minst jämställda tidning på fyra år. Visst, en rymdblaska som vår är vare sig herrtidning eller feministtidskrift som jubilerande Bang men det känns pinsamt ändå. Jag har räknat antalet sidor i tidningen som är skrivna av kvinnor eller där kvinnor intervjuas. Som bäst blir det nästan 40 procent. Såhär har fördelningen sett ut i Populär Astronomi sedan 2003:


Andelen (i lila) av varje nummer av Populär Astronomi som är skriven av kvinnor eller där kvinnor är intervjuade har blivit bara lite bättre med åren. Omslagen till varje års mest jämställda nummer svävar under de lila staplarna. Grafik: Robert

Trenden går visst mot att vi får fler artiklar, recensioner och intervjuer som inte bara handlar om astronomi- och rymdsnubbar, men det går för långsamt. En rymdintresserad tjej eller kvinna som plockar upp ett ex av Populär Astronomi möter ett universum där det är stjärnor, galaxer och rymdfarkoster hon får identifiera sig med, inte astronomer, astronauter och forskare. Så behöver det inte vara. Takten i förbättringen är för långsamt.
Så vad gör vi åt saken?
Redaktionsrådet med dess sammankallande Onsala-astronomen Cathy Horellou i spetsen träffades i februari och gav mig efter en del engagerad diskussion uppdraget att (fortsätta att) förbättra läget. Vi ska jobba mer intensivt med att hitta, uppmuntra och involvera skribenter i tidningen. Det finns tiotusentals rymd-och astronomifans i Sverige och jag slår vad om att fler kvinnor vill vara med och göra – ja, återuppfinna om det behövs – en skön tidning för alla oss. Låter det som en plan?