Norrsken på väg ner till jorden: den aktiva solen sedd från Jämtland den 1 mars. (Bild: Göran Strand)

Som DN:s Clas Svahn också noterat börjar solen trappa upp ordentligt inför det kommande solmaximum som väntas 2013. Det betyder stora solfläckar, massutkastningar (med risk för kommunikationsstörningar på jorden) och givetvis norrsken. NASA-sonden SDO bevakar solen i realtid och på dess hemsida finns aktuella bilder och filmer. Den 24 februari släppte solen en spektakulär flare som SDO fångade på film; här i Sverige får norrskenet igång både allmänhet och astrofotografer. En är astrofotografen Göran Strand i Frösön. Han var ute och plåtade solen den 1 mars för att sedan vara uppe natten till onsdagen den 2 mars för att under 1½ timmar fixa fram den här makalösa norrskenssekvensen.

Samtidigt var även P-M Hedén ute med kameran och fångade ett svagare men vackert norrsken över Vallentuna. Nu när nätterna ännu är mörka så gäller det att hålla koll på solen – på spaceweather.com eller IRF Lunds rymdvädersida och vara redo att hitta en mörk plats för att titta efter den gröna glöden från norr.