Så skyms solen i norr. Bilderna gäller för Treriksröset. (Bild: © Per Ahlin)

Natten till torsdagen den 2 juni blir det en partiell solförmörkelse. Solförmörkelse på natten alltså? Jajamen! Befinner du dig norr om polcirkeln blir det årets astronomiska händelse. Under förmörkelsen kommer månen att täcka bara en del av solskivan, men det blir ändå ganska häftigt. Förutom från norra Skandinavien syns hela eller delar av förmörkelsen från flera av länderna runt polcirkeln nordöstra, från Kanada och Island hela vägen runt till Kina och norra Japan. Störst blir förmörkelsen vid östra Kaninhalvön i norra Ryssland, men det är snudd på lika bra i nordligaste Sverige.

Mer än partiellt intresserad? Här kommer några tips för dig som vill kolla in fenomenet:

 1. Leta observationsplats norr om polcirkeln och hitta en bra observationsplats med fri och molnfri sikt mot norr.
 2. Alternativ: solnedgångsförmörkelse. Befinner du dig utanför midnattssolens land så finns det ändå hopp: norr om en linje som går mellan Strömsund passerar norr om Skellefteå går solen sakta ner mitt under pågående förmörkelse.
 3. Se till att inte skada ögonen. Solförmörkelser ska man nu inte vara rädd för, men det gäller att ha respekt för solens strålning. Glöm allt du hört om cd-skivor och dylikt: svetsglasögon och särskilda solförmörkelseglasögon är okej men allt annat går bort. Roligast och säkrast är att projicera på en platt yta med hjälp av kikare. (Wikipedia summerar bra.)
 4. Lägg dig inte för tidigt. förmörkelsen börjar ca 22:45, är som bäst runt 23:35 och slutar ungefär 01:20.
 5. Hålltider för din ort och en massa annat hittar du på André Frankes fina inlägg om förmörkelsen på astroinfo.se.
 6. Sugen på fler förmörkelser? Nästa blir en spännande men lite svårsedd total månförmörkelse redan den 15-16 juni. Den syns från södra Sverige och vi återkommer om den när det är dags.
 7. Redo att resa? Nästa totala solförmörkelse syns från bland annat Australien den 13 november 2012. Vill du åka dit kan det vara dags att boka: våra polare på Thabela Travel ordnar en solförmörkelseresa dit med astronomen Alexis Brandeker som ciceron.
 8. Totala framtiden. När blir det en tvättäkta totala midnattssolförmörkelse som går att se från Sverige? Inte inom de närmaste hundra åren i alla fall. Så ta chansen den här veckan.

Så såg det ut i augusti 2008 vid en tidigare partiell (dagtids)solförmörkelse i norr. Den var total i bland annat Kina, delar av Arktis och norra Ryssland. (Foto: © Göran Strand)

1 KOMMENTAR

 1. Jag sitter och läser detta på toppen av slalombacken i Kiruna, med fri sikt mot NV och med teleskop och kamera klar. Tyvärr verkar molnen som drar in söderifrån röra sig snabbare norrut än solen och månen. Håller tummarna för att de senare vinner. Ca 20 min kvar.
  /Ulf

Comments are closed.