Årets klipp: en spänn för Sveriges satellitexpertis.

Hur kan vi ha missat detta? På midsommarafton publicerade nättidningen Space News en artikel om uppköpet av Rymdbolagets satellitdivision och avslöjar köpessumman: en krona.

Trettio år av framgångsrik satellitutveckling skänktes alltså bort av svenska staten, som äger SSC (som Rymdbolaget numera heter), till tyska koncernen OHB. Som dessutom inte garanterar att de svenska jobben blir kvar, visar det sig. Tips om artikeln kommer på Arielspace, där Ariel Borenstein bevakar den svenska rymdindustrin. Space News bjuder dessutom på en rejäl intervju med SSC:s vd Lars Persson: här på engelska och automatöversatt till svenska. I den framkommer en del intressanta saker. Prismasatelliterna Mango och Tango drivs tillfälligt av tyska rymdstyrelsen DLR, rapporterade Prismabloggen i våras. Enligt Lars Persson letar SSC nu efter andra aktörer som kan driva det formationsflygande satellitparet efter det: för Sveriges del verkar driften av Prisma vara ett avslutat kapitel. När Space News undrar om uppföljare till Prisma svarar Persson att det är regeringens ”ekonomiska situation” som inte tillåter stora investeringar. Det kanske blir lite pengar till spanskledda Proba-3, säger han, men inget mer. Med tanke på regeringens egentliga ekonomiska situation låter detta som en anklagelse om snålhet.

Ariel Borenstein undrar om nu Sverige som land saknar politiska ambitioner vad det gäller rymdverksamhet. Det är en befogad fråga. Men det håller kanske på att vända. I debattskriften Fördel rymd har rymdbranschens efterlyst en rymdstrategi från politikerna. I riksdagen finns numera ett tvärpolitiskt rymdnätverk med Staffan Anger (M) som sammankallande och en egen sida på Facebook. De har redan varit på studiebesök i både Solna och Kiruna, vilket dokumenterats i medlemmarnas bloggar: Jan Ericson (M), Henrik Ripa (M) Thoralf Alfsson (SD) och Desiree Pethrus Engström (KD). (Jag hittar inga spår av de rödgrönas representanter i nätverket.) Gruppens Staffan Anger la dessutom två motioner i riksdagen 2010 om svensk satellitkompetens: en om utförsäljningen och en om stöd till skrinlagda satellitprojektet Steam.

Läs våra tidigare artiklar om SSC:s satellitdivision.

2 KOMMENTARER

 1. Nåja, missat och missat…. Se mina nio Twitters (@LChAnTw) nedan:

  Lars Persson Chief Executive SSC – SpaceNews http://bit.ly/kW5fLL
  25 Jun

  OHB Buys SSCs Space Systems Division – SpaceNews http://bit.ly/k3BlVC
  25 Jun

  OHB AG acquires SSC’s Space Systems Division (At last in english 😉 ) – SSC http://bit.ly/j6G2xX
  25 Jun

  Fördel rymd? Mina kommentarer om Rymdagendan (Sorry Swedish) Rymdenidag http://bit.ly/l9PVGk
  25 Jun

  Nyheter och diskussioner om SSC:s försäljning (Sorry Swedish) – Arielspace http://bit.ly/kK6Whz
  25 Jun

  Svenska satellitbyggare tas över av tyskar (Sorry Swedish) – Farad!http://bit.ly/ll0NJg
  25 Jun

  Sista dansen för svenskbyggda satelliter (Sorry Swedish) – Farad!http://bit.ly/mBYDGb
  25 Jun

  OHB übernimmt Geschäftsbereich von SSC – http://www.4investors.de http://bit.ly/kTskxd
  25 Jun

  OHB AG acquires Space Systems Division from SSC http://bit.ly/lFtuxE
  25 Jun

Comments are closed.