Kommer vita dvärgen att blinka? Ett av målen i projektet att leta dödförklarade planetsystem, vita dvärgen 1917+449, ligger i mitten av bilden. Bild: DSS/Bruce Gary

Några miljarder i framtiden blir solen en röd jätte, sedan en vit dvärg, och livet på jorden kommer inte längre vara möjligt. Men kan livet ändå fortsätta – eller uppstå – på planeter som kretsar kring dessa ogästvänliga före detta solar? Det tror astrobiologen Eric Agol, som skrivit en artikel om saken i tidskriften Astrophysical Journal (se även ett inlägg på Life unbounded). Hans tankar har dessutom väckt intresse utanför forskarvärlden. Greg Laughlin på systemic-bloggen tipsar nu om ett projekt för att leta jordstora planeter runt vita dvärg-stjärnor som potentiellt skulle kunna vara beboeliga. Projektet PAWM (Pro-Am White Dwarf Monitoring) koordineras av mannen som (faktiskt) skrivit boken om hur man kan som amatörastronom upptäcka exoplaneter, Bruce Gary, och det är redan igång. Tanken är att bevaka några vita dvärgar för att se om de skymmas tillfälligt av en osynlig planet. Kolla in PAWM-projektets hemsida om du känner för att rikta just ditt hemmateleskop mot en möjlig ny värld.