Knappast något i hästväg: nyuuptäckta 2010 TK7, 300 meter i diameter och just nu 80 miljoner kilometer bort, delar bana runt solen med oss. Den syns som en liten ljussvag prick mot stjärnorna i denna infrarödbild från WISE-teleskopet. Bild: NASA/JPL-Caltech/UCLA

Jorden delar sin bana runt solen med en hittills okänd asteroid. Upptäckten av lilla rymdstenen 2010 TK7, som nu får kalla sig jordens första trojanska asteroid, gjordes med NASA:s rymdteleskop WISE, som kartlägger himlen som den ser ut i infrarött ljus (pressmeddelande hos NASA, se även hos rymdbloggarna Ulf och Kari). Trojanska asteroider är speciella för att de på behörigt avstånd följer, eller för den delen leder, en planet i sin bana runt solen. Planeterna Jupiter, Mars och Neptunus har till exempel alla egna trojaner. Nu är det ingen överraskning att även jorden har en trojansk kompis i rymden, men 2010 TK7 var inte alls lätt att hitta. Den åker nämligen genom rymden ett sjättedels jordevarv framför vår planet och således ligger nästan alltid på den ljusa dagshimlen.

Märklig bana (Bild: P. Wiegert)

Det sagt är dess bana komplex och i det långa loppet svår att helt förutse, men forskarna med Kanadas Martin Connors i spetsen har kartlagd dess vacklande men svängiga nära framtid i deras forskningsartikel om asteroiden i tidskriften Nature.
Innehåller nya asteroiden någon fara, som antikens trojanska häst? Svar nej. Asteroiden kommer inte speciellt nära jorden inom överskådlig framtid och dess bana ligger till och med lite för off för att besöka med en bemannad rymdfarkost. Bättre jordnära asteroider är redan kända. Men jakten fortsätter för andra jordtrojaner, och de kan vara mera – spännande, till exempel.