Ny måne: P4 debuterar i bilder tagen med ett par dagars mellanrum av rymdteleskopet Hubble. Bild: NASA, ESA och M. Showalter (SETI-Institutet)

Man behöver inte vara planet för att vara ett spännande resmål i solsystemet. Det visar sondaktuella asteroiden Vesta. Och nu upptäcks ännu en måne kring före detta planeten Pluto. Nya månen, som än så länge får heta P4, är mellan 13 och 34 kilometer i diameter och kretsar kring Pluto var 31:e dag. Ett syskonmåne för Charon (upptäckt 1990) och Nix och Hydra som även de upptäcktes av Hubbleteleskopet 2005. Hur bildades Plutos lilla familj? Det får vi kanske veta först när sonden New Horizons kommer på besök 2014. Men planetvetare misstänker att de mindre månar bildades i samma dvärgplanetkrock som skapade Charon, något som tycks bekräftas av datormodeller.

Vårt solsystem fortsätter alltså att bli större och roligare. Vill du läsa om de allra mest fantastiska månarna som upptäckts hittills så kan du kolla in månarnas Tio i topp i Populär Astronomis juninummer. För månnördar rekommenderas Wikipedias tabell över samtliga månar – hur många av dem har du koll på?