Asteroiden Vesta sedd från omloppsbana. Berget i mitten tros vara mitten av en nedslagskrater nästan lika stor som hela asteroiden: för mer analys se Planetary Societys blogg. Klicka för en större bild. (Bild: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

NASA-sonden Dawn har anlänt hos Vesta, den största asteroiden som fått besök från jorden. Den är den första rymdsonden att inta omloppsbana runt en himlakropp i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter (t ex Rymdsonder), och nu börjar det komma högupplösta bilder på en mycket gammal, kraterströdd yta (NASA). Samtidigt är rymdfärjan Atlantis på väg hem från Internationella rymdstationen för sista gången: ett kul sammanträffande, som Vetenskapsradion noterar. Den nästa rymdkapplöpning kan nämligen handla om att skicka astronauter till en asteroid, något som NASA redan planerar för. Troligen blir målet en mindre asteroid än Vesta, som är bland asteroidbältets och solsystemets största. Dawn-teamet gör dessutom en grej av att Vesta skulle vara en ”protoplanet” – alltså en stenig kärna som skulle kunna blivit en riktig planet om den haft mer tur.
Nåja, nu får vi ännu en gång gotta oss med fantastiska bilder på en 500 kilometer bred, fantastisk, främmande värld.
(Vill du se Vesta med egna ögon? Den ligger i stjärnbilden Stenbocken och borde vara skapligt lätt att få syn på med en liten kikare, åtminstone från landets mörkare södra delar. Hitta med hjälp av Populär Astronomis alldeles färskt uppdaterade stjärnkarta.)