På Rymdkanalen har KTH-professorn Mark Pearce nu rapporterat att ballongexperimentet PoGOLite har havererat. Ballongen lyfte efter många förseningar på grund av vädret kl 01:57 natten till torsdag (OKC-bloggen). Senare nådde den 30 kilometers höjd och började rikta in sig mot sina guidestjärnor. Sedan uppstod en läcka i ballongen och beslutet togs att avbryta flygningen. Instrumenten i den 2700 kilo tunga nyttolasten försattes i felsäkert läge och ska nu ha gjort en nödlandning väster om Kiruna. Mark Pearce skriver på Twitter att han är ”bittert besviken” men hoppas att gondolen med PoGOLites nyttolast går att bärga.
Experimentet skulle ha redan idag börjat med att för första gången observera galaxens mest kända pulsar, Krabbpulsaren, i polariserad gammastrålning.


Så åkte PoGOLite enligt Esranges ballongspårningssajt. Den svarta pilen visar hur ballongen borde ha rört sig under en timme efter att den togs ner kl 05:21 i morse. (Bild: SSC)

Forskarna jublar när PoGOLite:s ballong lyfter och Mark Pearce intervjuas innan problemen började. Rymdkanalens nu ganska sorgliga film från uppsändningen inatt fångar glädjen och spänningen. (Rymdkanalen)