Snart på väg till rymden med de första av 27 satelliter som ska bilda navigationssystemet Galileo, Sojuzraketen på startplattan i Kourou, Fransk Guiana. (Foto: ESA/S. Corvaja)

På torsdag den 20 oktober får vi ett nytt bevis på att en ny rymdålder börjar. De första två satelliterna som så småningom blir Galileo, Europas motsvarande till GPS, åker upp till rymden från Europeiska rymdorganets sydamerikanska satellitbas i Kourou, Fransk Guiana (Astrowebb, Ny Teknik). Det är väl rätt epokgörande i sig, och svensk teknik finns med på satelliterna. Mest intressant är dock att det blir första gången som en rysk Sojuzraket får lyfta från utanför hemtrakterna i Ryssland och Kazakstan. Nuförtiden ingår Sojuzfarkoster i företaget Arianespaces raketpark, vid sidan om tyngdlyftarraketerna Ariane och som en del av ett redan flerårigt samarbete.

Uppsändningen ska ske kl 12:34 och sänds live på nätet hos ESA.

Långköraren Sojuz har dessutom nu fått grönt ljus att fortsätta med dess andra, mer kända internationella uppdrag: att ta med astronauter till Internationella rymdstationen. Efter det allvarliga haveriet i somras har NASA nu godkänt den ryska utredningen av vad som hände och hur det ska åtgärdas, rapporterar Spaceflight Now. Om allt går bra med nästa uppsändning den 30 oktober går nästa bemannade tur till rymdstationen av stapeln i mitten av november.

Skulle förresten Galileo-satelliterna inte kunna skjutas upp från Sverige? Tanken om att bygga ut raketbasen Esrange utanför Kiruna har lanserats av moderatpolitikern Staffan Anger, initiativtagare till riksdagens rymdnätverk, i en intervju i Populär Astronomis septembernummer. Fler röster om Esrange och om Sveriges framtid som rymdnation kan höras fram till februari 2012 i Thomas von Heijnes utmärkta dokumentär i Vetenskapens värld (SVT Play). En stark röst i programmet är experten Sven Grahn, som nyligen dokumenterat på sin blogg regeringens dalande intresse för Esrange under många år. Dags att vända trenden? Det hoppas vi.