Kan neutriner färdas i överljusfart? Experimentet i italienska Gran Sasso-labbet som offentliggjordes nyligen (t ex SR, TT/SvD, KTH) verkade peka mot det. Sedan den uppseendeväckande upptäckten har fysiker läst artikeln och debatterat, kommenterat och analyserat dess slutsatser. Våra vänner har också kommenterat: Anna Davour på Stjärnstoft och kugghjul berättar vad det handlar om och Lars ’Astrosmurfen’ Mattsson berättar på sin blogg varför han inte är övertygad.

Vad säger då den internationella forskarkåren? New Scientist har nu satt ihop en trevlig summering av läget under rubriken Neutrino watch: Speed claim baffles CERN theoryfest. Kanske var avståndet som neutrinerna fick åka felräknat med några tiotals centimeter, säger ett gäng fysiker. Enligt andra bör även elektroner kunna åka fortare än ljuset om nu neutriner kan det. Men spår av detta saknas i andra experiment. Och åtminstone vissa neutriner – de 12 som detekterades strax efter supernovan 1987A smällde i Stora magellanska molnet – vet att hålla sig inom fysikens hastighetsgränser. Allt tycks peka på att något är skumt med experimentet och inte med Einsteins relativitetsteori och standardfysikens världsbild. Men det är inte avgjort ännu.