Varför ska Anders Borg vara intresserad av rymden när tjänstemobilen – och gps:en i bilen – redan fungerar felfritt? Det var kanske frågan bakom allt som diskuterades på veckans Rymdforum 2011 i Kiruna, där ett hundratal som jobbar med landets rymdföretag och rymdmyndigheter (plus en och annan forskare) kom samman för att dryfta allt av intresse ovan atmosfären. Mycket handlade om hur man vill gå vidare med Rymdagendan, även känd som Fördel rymd, skriftet som är tänkt att få landets beslutfattare att inse att det är värt att satsa på Sverige som rymdnation. Lobbyarbetet fortsätter, men kravet på en höjning av den statliga rymdbudgeten för miljöns, övervakningens, industrins och forskningens skull verkar ännu inte ha nått fram. I Anders Borgs höstbudget minskades Rymdstyrelsens anslag med cirka 10 procent när myndigheten fick veta att de skulle betala Sveriges del av den kontroversiella bärraketprogrammet Ariane ur det ordinarie anslaget istället för från ett tilläggskonto (SR Norrbotten, SVT Nordnytt [spola till 05:50]).

Fredrik ’Rymd-USB’ Bruhn (Foto: Ulf Jonsson)

Andra nyheter var goda. ESA:s nya solsatellit Solar Orbiter, som redan planeras ha experiment ombord från Institutet för rymdfysik i Uppsala, har blivit ännu mer blågul. OHB Sweden och RUAG Space har båda vunnit uppdrag för att göra satellitens styr- och drivsystem respektive ombordsdator. Uppsalaföretaget ÅAC Microtech (vars Fredrik Bruhn var på plats) finns i spetsen för utvecklingen av rymdens motsvarande till USB-kontakten, som heter SPA. Med hjälp av Rymdstyrelsen har de nu fått fram samarbetsavtal med USA på både civil (med NASA) och militär nivå för att utveckla teknik som ska minska avsevärt utvecklingstiden för små satelliter. Spaceport Swedens Karin Nilsdotter rapporterar att även om Virgin Galactics tidplan för rymdturisterna tycks inte hålla så kvarstår det internationella intresset för Kirunas planerade rymdhamn. I synnerhet spaceportens första riktiga produkt, norrskensflygningarna som bland annat blivit omskrivna i Wired. Och allt är inte nödvändigtvis mörkt för Volvo Aero efter beskedet om att Volvo vill bli av med sin rymd- och flygverksamhet (TT/SvD). De medarbetarna från Trollhättan och Linköping som var med på Rymdforum reagerade rätt positivt till beskedet: en ny ägare skulle kunna utveckla den redan rätt framgångsrika verksamheten. För nyss uppköpta OHB Sweden i Solna går alldeles utmärkt, berättar vd Gierth Olsson för mig, och orderingångarna tycks bekräfta det.

Karin ’Spaceport Sweden’ Nilsdotter (Foto: Ulf Jonsson)

Med inspiration från en annan gruvstad i USA kom Stuart Witt, chefen för Mojaves rymdhamn i Kalifornien. Därborta i den heta öknens Kiruna har en massa små rymdföretag etablerat sig och utvecklar på vinst och förlust den kommersiella rymdfarten med blandade men spännande resultat. Det skulle, menade han, kunna hända här, och Karin Nilsdotters Spaceport Sweden stöttar han förbehållslöst.

Den svenska rymddrömmen är för tillfället klädd i kostym och slips och uppvaktar riksdagens försvarsutskott (redan den 30 november) med ett ex av Fördel rymd i handen. För de tjugotal tonåringar från Kirunas Rymdgymnasium, självklart med på Rymdforum, är det säkert en lika bra taktik inför framtiden som att mecka med egna raketer på Copenhagen Suborbitals-vis. Om nu Anders Borg kommer ihåg vad som egentligen håller igång gps:en i bilen.

(Tack Ulf Jonsson för foton: han har också bloggat om detta.)