Populär Astronomi-medarbetare Johan Kärnfelt och vetenskapsbloggaren Gustav Holmberg har fått pengar från Riksbankens Jubileumsfond för att – de är båda forskare och historiker, vid Göteborgs respektive Lunds universitet – skriva den svenska amatörastronomins historia. Inte nog med det, de har redan börjat en blogg om projektet. Vi slog en astropling till Johan Kärnfelt.

PA: Hallå Johan och grattis på anslaget! Vilken del av historia är ni allra mest sugna på att gräva fram?

– Det måste ju blir frågan varför Svenska Astronomiska Sällskapet inte är Sveriges ledande amatörorganisation. Man hade bra grepp om situationen vid början av 60-talet men sedan hände något. Vad var det som hände?

PA: Vilka förändringar tror du har mest påverkat Sveriges amatörastronomer under de senaste 100 åren?

– Att stjärnkartor blev mer allmänt tillgängliga. Jag är grymt nyfiken på hur man löste detta innan exempelvis Nortons stjärnatlas kom.

Nu vet jag att ni gärna håller på med amatörastronomi själva. Hur pass jäviga är ni egentligen?

Jäviga, vi? Nähä, vi hyllar förstås den vetenskapliga objektiviteten. Och alla anklagelser om att vi skulle vara amatörer måste vara hörsägen. Dessutom är vi professionella forskare båda två, dvs antitesen av en amatör. Så det sa!