Kvasikristallstrukturen i stenen från Khatyrkafloden i Ryssland – som tros kommit dit från rymden. Bild: Paul Steinhardt

Nobelpriset i kemi 2011 gick till Dan Schechtman för upptäckten av kvasikristaller. Nu hävdar ett italienskt-amerikanskt forskarlag att de enda naturligt förekommande kvasikristaller som vi känner till bildades i rymden. De har gjort en ny analys av stenen som hittades i östra Ryssland och som är det hittills enda kända exemplaret av kvasikristaller i naturen. Mineralerna i stenen är märkliga och måste bildats i en meteorit. Kvasikristaller upptäcktes först i labbet; att hitta icke-konstgjorda tog lång tid. Den aktuella stenen har en brokig historia och nu finns i ett museum i Florens. Sökningar efter fler ryska kvasikristaller har gjorts men vi vet ännu inte om några hittats. (Scientific American, New Scientist, forskningsartikeln i tidskriften PNAS)