En 70 meter bred och 20 kilometer hög virvelvind sveper över Amazonis Planitia på vår röda grannplanet, Mars. (Bild: NASA/JPL/University of Arizona)

För några dagar sedan stormade en 20 kilometer hög marsiansk virvelvind även nätbaserade nyhetssidor här på jorden. Bilderna på virvelvinden har tagits med superkameran HiRISE ombord på Mars Reconnaissance Orbiter (som vi för övrigt skrivit om tidigare) och visar väderfenomenet i Amazonis Planitia området i norra halvklotet bara två veckor innan sommarsolståndet på Mars. Kameran har tagit tiotusentals häpnadsveckande bilder, och en del seriebilder som gjorts om till underbara filmer. Virvelvinden i fråga kan man också se svepa över det marsianska lanskapet…

Klicka på bilderna för att läsa mera eller se högupplösta versioner. (Bilder: NASA/JPL/University of Arizona).