Bild: J.R. Kuszak, K.J. Al-Ghoul, and M.J. Costello, Duane's Ophthalmology
Så kallade suturlinjer i ögats lins ger stjärnor taggar. Mikroskopbild på en 6-årings lins: ur J.R. Kuszak, K.J. Al-Ghoul, och M.J. Costello, Duane’s Ophthalmology (2006)

Om bara en månad är det Venuspassage, men planeten går just nu inte att missa som aftonstjärna. Venus lyser starkare än någon annan himlakropp med undantag för månen och solen. Mot en mörk himmel ser den stor ut, men planeten ligger långt bort och borde väl se ut som en punkt. I teleskop är Venus just nu en fin skära, upplyst bara på ena sidan av solen (se Bengt Ruterstens bild på Astronet).
Men i ditt öga ser du en sprakande skiftande ”stjärna” med taggar och allt. Vad beror det på?
Svaret är att när du ser på Venus är ditt eget öga som du ser.
Din bild av Venus är din alldeles egen. Den skapas av en kombination av ditt ögas lins och pupill, och även eventuella glasögon eller kontaktlinser. Taggarna skapas av de så kallade suturlinjerna inuti ögonlinsen, ställen där linsens böjning ändrar sig (bild).
Såhär såg Venus ut i mina ögon igår kväll.


Mitt Venus, sedd från Göteborg kl 23:30 den 3 maj 2012. Blyerts på papper, efterbehandlat i Photoshop.

Forskare har genom experiment med folk som skissar en liten ljuskälla konstaterat att stjärnbilden du ser stämmer väl överens med mätningar av optiken inuti ögat. Det kan du läsa om i en artikel från 1997 av spanske Rafael Navarro och kollegan Angeles Losada. Mer om ögats optik finns i en större artikel som Navarro skrev 2009.
Visst ser Venus ut som en stjärna ska se ut, med alla taggar? Den känns igen från konsten och populärkulturen, flaggor och logotyper. Jag gillar tanken om att det är just Venus när hon är som ljusast, och ögonlinsens små hemliga suturlinjer, som ligger bakom vår gemensamma bild av hur en stjärna ska se ut.
Hur ser Venus ut när du tittar på den?