Det är inte längre bara hos solen som vi ser passager: Keplerteleskopets alla planetkandidater och sina stjärnor. (Bild: Jason Rowe)

Den 6 juni ger Venus dig en gratis lektion i hur man upptäcker helt nya planeter. Sedan förra Venuspassage 2004 har astronomer med hjälp av teleskop på jorden och i rymden upptäckt massor av planeter runt andra stjärnor. Många av dem har hittats just när tillfälligt skymmer deras hemstjärnor, precis som Venus gör nästa onsdag.
Är världens exoplanetforskare extra taggade inför händelsen, undrade vi? Det är de visst.


Ray Jayawardhana

PA: Hej Ray Jayawardhana, astronom i Kanada och författare till exoplanetboken Strange New Worlds! Hur har astronomin förändrats sedan förra Venuspassagen 2004?
– Sedan dess har man identifierat fler än hundra planeter som passerat framför sina stjärnor och hittat tusentals planetkandidater med samma metod. Astronomer håller dessutom nu på att kunna bekräfta tvillingplaneter till Venus – och jorden – med samma metod. Jakten på passager är tillbaka i astronomins framkant och hjälper oss att svara på uråldriga frågor om hur vanligt det är med jordlika planeter i vår galax.
PA: Hur ska du själv se passagen?
– Jag tänker se den från bergtoppen Haleakala på ön Maui i Hawaii. Därifrån borde vi ha en hygglig chans på klart väder.


Carolina Bergfors

PA: Hallå där Carolina Bergfors, exoplanetforskare vid Max-Planck-Institutet för astronomi i Heidelberg, Tyskland! Var kommer du att vara under morgontimmarna den 6 juni?
– Jag kommer att vara i södra Spanien för andra observationer. Tyvärr är Venuspassagen inte synlig alls där!
PA: Vilken annan planetpassage minns du särskilt från de senaste åren?
– Upptäckten av planeten kring dubbelstjärnan Kepler-16 förra hösten. Det var det första bekräftade exemplet på en planet som passerar två stjärnor i sin bana kring båda två. Nu uppskattar man att planeter i denna typ av system är ganska vanliga. Troligtvis finns det flera miljoner sådana planeter i vår galax.
Läs alla våra inlägg om Venuspassagen