SKA:s antenner som de kan komma att se ut. Bild: SKA Organisation/Swinburne Astronomy Productions

Tävlingen mellan Sydafrika och Australien om ett gigantiskt vetenskapligt projekt är avgjord. Eller oavgjord: beslutet kom under fredagen att lägga det planerade radioteleskopet SKA i båda kontinenter. Om astronomerna får som de vill blir Square Kilometre Array, kvadratkilometersuppställningen, ett av vårt sekels största och viktiga observatorier vid sidan av ALMA, E-ELT och James Webb-teleskopet i rymden. Bland dess vetenskapliga mål är att kartlägga hur galaxerna kom till, undersöka hur universums magnetism, sätta Einsteins teorier på prov intill svarta hål, och kanske hitta tecken på utomjordiskt liv. Nu delas SKA:s antenner upp, och projektet blir sannolikt ännu dyrare än nuvarande prislappen på 1,5 miljarder euro. De flesta antenner hamnar i Sydafrika mellan de för de längsta radiovågorna hamnar i Australien och Nya Zeeland.
I Populär Astronomis juninummer som kommer ut den 6 juni kan du läsa mer om SKA – och få reda på vilken roll Sverige kommer att spela nu när det börjar planeras och konstrueras.
Läs mer: Pressmeddelande från SKA-organisationens möte i England på fredagen, nyhetsrapport i Nature, tidigare artikel i Ny Teknik.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.