Venuspassagen 2012: så rör sig Venus över solskivan mellan 00:05 och 06:54 den 6 juni. Under tiden hinner solen gå upp i mellersta och södra Sverige. (Animering: Per Ahlin)

Nu var det dags för våra sista tips inför Venuspassagen! Är du taggad?

  1. Gå upp tidigt. Venus når solskivans kant 06:37 och blir svår att se fram till slutet 06:54. Så gå upp lite innan och slippa stressa sista halvtimmen. Är du i Norrbotten, ta uppesittarnatt och se allt!
  2. Skaffa fri sikt mot nordost. Soluppgång med Venus framför blir morgonens mest spektakulära syn. Solen går upp kl 01:46 i Luleå, 03:07 Östersund, 03:40 Stockholm, 04:19 Göteborg och 04:29 i Malmö. Tiderna gäller för solens mitt, så om du har havshorisont och bra väder gäller det att vara ute lite innan.
  3. Projicera mera. Med kikare och pappersark kan du utan större möda följa hela kalaset. Läs här hur man gör – det är lättare än du tror.
  4. Skydda ögonen rätt. Utan bra skydd mot solens starka ljus kommer du inte att kunna se Venus. Har du inte solförmörkelseglasögon eller svetsglas nr 14 (se våra tidigare inköpstips) så är det projicering som gäller.
  5. Ta dig till en Venusvisning på din ort. Observera tillsammans med kunniga astronomer kan du göra i Uppsala, Stockholm, Västerås, Oxie utanför Malmö, Örebro och Umeå.
  6. Se passagen live på nätet. NASA sänder live från Mauna Kea, Hawaii och det gör även automatteleskopet SLOOH. På Twitter lär det vara mycket aktivitet: kolla under hashtaggarna #venuspassagen och holländska projektet @tov2012.
  7. Kom moln eller sömn ändå i vägen? Misströsta inte om du missade Venuspassagen. Det har många före dig gjort. Som tur är finns andra passager i framtiden – och fantastiska astronomiska fenomen som är lättare att se. Redan 11-12 augusti är det dags för fina meteorregnet perseiderna, och nästa totala solförmörkelse kan du se i november om du har vägarna förbi Australien och Stilla havet.
  8. Tänk på andra planeter och andra solar. När en riktigt jordlik planet till slut upptäcks runt någon annan stjärna därute kan det vara såhär vi hittar den. En liten minskning i stjärnljuset, precis som Venus nu minskar solens ljus en aning. När en planet som visar livstecken skymmer sin stjärna, då kan det åter bli dags för mänskligheten att gå i spinn över en passage. Och vi kan vara rätt säker på att det blir innan Venus’ nästa om 105 år. Caleb Scharf har skrivit en bra artikel om exoplaneters passager på Life Unbounded.

Läs alla våra inlägg om Venuspassagen, ladda ner vår Venus-passagen special och läs Populär Astronomis bildrapport från förra passagen 2004.