Ett montage av bilder på Venuspassagen från NASA:s rymdteleskop SDO, som vanligtvis studerar solens föränderliga utkankter. (Bild: NASA/SDO, HMI)

Såg du Venuspassagen? 2012 års upplaga är över sedan 06:54 i morse och nätet svämmar över med bilder på det sällsynta fenomenet. NASA-sonden SDO bevakade passagen liksom amatörastronomer över större delen av världen. I Sverige tycks det ha varit molnigare i norr men klart och fint i söder. Här i Göteborg fick vi drygt två timmars passage efter en eldig soluppgång och fin skådning mellan molnen av den lilla runda mörka fläcken som sakta rörde sig över solskivan. För bilder av Venuspassagen, se Astronet:s galleri eller spaceweather.com:s dito, eller den internationella Venuspassagegruppen på Flickr.


Venuspassagen enligt svenska astrofotografer: Fredrik Broms i Nordnorge, och Alexis Brandeker genom en av Stockholmstraktens få glapp i molnen. Venus fick sällskap av flera solfläckar.

Nu blir det en lång väntan till nästa Venuspassage år 2117. Blev du ändå sugen på att skåda fler passager så kolla vår guide till det närmaste seklets passager (de flesta med Merkurius i huvudrollen).
Hur var Venuspassagen för dig? Kommentera nedan! Har du bilder så publicerar vi gärna i nästa nummer av Populär Astronomi – mejla till redaktion@popast.nu.

11 KOMMENTARER

 1. Jag och Rolf Petersson lyckades observera Venus framför solen under 6 timmar och 27 minuter från Abisko, Nuolja-fjället på knappt 1000 meters höjd. Endast de första 20 minuterna var Venus osynlig och bakom ett högt fjäll på andra sidan Torneträsk eller bakom låga moln. Därefter i princip helt klar himmel. Linbanan skjutsade 15 personer upp till Abisko Aurora Station vid 23-tiden och där uppe på berget fick vi snällt vänta på att linbanan startades igen efter klockan 6. Passagens synlighet gick över förväntan!

  /Timo Karhula

 2. Ja, så kunde man då skåda Venus på ett avstånd av ungefär 1/3-del till Solen, men ändå så liten. Dessutom fanns åtminstone 4 solfläckar också nationaldagen till ära..

 3. Vill gärna berätta att vi hade bortåt 300 besökare på Tycho Brahe-obsis, stadsdelen Oxie i Malmös utkanter. Frallorna till gratisfikat tog snabbt slut…
  Perfekt väder från början till slut. Massor av teleskop i farten o inomhus körde vi NASA:s webb-tv på storbild, en sändning som stördes av irriterande många bilder på presentatörerna, för lite Venus.
  Många, som kom till oss från Lund, undrade varför astronomiska institutionen i lärdomsstaden inte hade öppet hus. Det undrar jag också.

 4. Högskolan i Kristianstad och Astronomiska Sällskapet Aquila i Kristianstad gjorde gemensam sak och ordnade visning på Hotell Åhusstrands uteservering alldeles i strandkanten i Åhus. Vi hade en fantastisk morgon med bara lite inledande moln i horisonten och sedan i det närmaste klart väder resten av visningen.
  Vi beräknar att minst 50 nyfikna besökare – troligtvis fler, kom och såg Venuspassagen.
  Ett 10-tal teleskop och projiceringsutrustningar användes, bl.a. filmning av förloppet som visades på datorskärm samt med ett Coronado-teleskop (som för övrigt gjorde att allmänheten även gavs tillfälle att se en gigantiskt protuberans)
  Tack alla som medverkade!
  Ingen nämnd och ingen glömd!

 5. En fantastisk syn och min första (och garanterat sista) Venus passage. Tack för fina och informativa informations-sidor här! /Fredrik Broms

 6. Jag vill inte missunna någon att se denna passage men jag förstår inte det stora intresset för att se en planet passera mellan solen och Jorden.
  Jag är väldigt intresserad av rymden och vad som finns där men venuspassage, solförmörkelse och liknande tillhör inte det som jag anser vara rymdintresse.

 7. Klockan 5.15 ringde mobilen och jag hoppade upp för att beskåda för andra gången Venuspassagen. En stor molnbank dolde solen. Jag tog bilen åkte in mot stan och Masthuggskyrkan
  i Göteborg och då hade molnbanken flyttat på sig så att solen och den lilla Venusplaneten blev helt synlig. Fascinerand. En handfull personer fanns också på plats med riktiga solglasögon, svetsskärmsglas och själv hade jag lånat en svetsskärm.
  Vi skiljdes med att säga vi träffas igen 2117 genom våra barnbarn. Själva får vi väl se det från himlen antar jag.
  Torbjörn Sima
  Torslanda

 8. @Linnar
  Uppenbarligen har du inte sett en total solförmörkelse på plats, är bara att beklaga.

 9. Från Andenes (invid ”Andøya Rocket Range”)
  , längst upp på Lofoten, var det perfekt väder under hela passagen. Även horisonten var perfekt. Nästa landmassa är Spetsbergen……..
  /Göte

Comments are closed.