Ett montage av bilder på Venuspassagen från NASA:s rymdteleskop SDO, som vanligtvis studerar solens föränderliga utkankter. (Bild: NASA/SDO, HMI)

Såg du Venuspassagen? 2012 års upplaga är över sedan 06:54 i morse och nätet svämmar över med bilder på det sällsynta fenomenet. NASA-sonden SDO bevakade passagen liksom amatörastronomer över större delen av världen. I Sverige tycks det ha varit molnigare i norr men klart och fint i söder. Här i Göteborg fick vi drygt två timmars passage efter en eldig soluppgång och fin skådning mellan molnen av den lilla runda mörka fläcken som sakta rörde sig över solskivan. För bilder av Venuspassagen, se Astronet:s galleri eller spaceweather.com:s dito, eller den internationella Venuspassagegruppen på Flickr.


Venuspassagen enligt svenska astrofotografer: Fredrik Broms i Nordnorge, och Alexis Brandeker genom en av Stockholmstraktens få glapp i molnen. Venus fick sällskap av flera solfläckar.

Nu blir det en lång väntan till nästa Venuspassage år 2117. Blev du ändå sugen på att skåda fler passager så kolla vår guide till det närmaste seklets passager (de flesta med Merkurius i huvudrollen).
Hur var Venuspassagen för dig? Kommentera nedan! Har du bilder så publicerar vi gärna i nästa nummer av Populär Astronomi – mejla till redaktion@popast.nu.