Redan en inspirationskälla för många: astronauten Sally Ride ombord på rymdfärjan 1983. (Foto: NASA)

Den amerikanska rymdhjälten Sally Ride dog i måndags efter en tids sjukdom (TT/Expressen, ledare i Helsingborgs dagblad, ledare i Skånskan). Nu har hon också blivit pionjär på ett oväntat sätt.

År 1983 blev hon USA:s första kvinna i rymden. Hon flög två gånger på rymdfärjan Challenger och fortsatte sedan med en karriär inom akademin och rymdbranschen. Sedan 2001 drev hon ett företaget Sally Ride Science med syfte att inspirera unga, framförallt tjejer, att intressera sig för naturvetenskap och teknik.

Ride blev författare till ett antal böcker om rymden, varav flera stycken skrev hon tillsammans med sin livskamrat Tam O’Shaughnessy. Att hon var tillsammans med en kvinna höll inte Sally Ride själv hemligt men det är först nu som det har blivit allmänt känt tack vare texten om henne som lades upp på Sally Ride Sciences hemsida. Ride och O’Shaughnessy var ett par i 27 år.

Sally Ride har nu efter sin död blivit världens första lesbiska, och den första homosexuella, astronauten, åtminstone som vi känner till. Svenske Christer Fuglesang markerade redan 2008 sitt stöd för hbt-rörelsen, men det blev ingen tillströmning efter det. Det finns ännu inga öppna hbt-personer bland de fler än 500 andra personer som arbetat i rymden. Tidigare trodde den amerikanska regeringen att risken för utpressning skulle göra gayastronauter till en säkerhetsrisk, förklarar The Advocates artikel om Sally Rides liv.

Idag finns det knappast någon anledning att sexuell läggning ska spela roll för världens rymdfarare. Ändå är astronauters privatliv politiska på samma sätt som till exempel skidåkaren Anja Pärsons. Vem blir den första levande astronauten som vågar komma ut på riktigt?

Läs även: vår intervju med Dag Linnarsson om människan i rymden som publicerades i Populär Astronomi 2008.