Det var Sveriges högst belägna observatorium. Men på måndagen flyttades Frostvikens observatorium med helikopter från fjället Brännklumpen, 772 meter över havet, ner till campingen i byn Gäddede, drygt 300 meter över havet.


Fotografen Denny Calvo tog kort på pilot Jonas Grinde och Frostvikens flygande kupol. Klicka för att se bilderna hos ÖP.

Piloten var amatörastronomen Jonas Grinde som jobbar med helikopterflyg när han inte är ute under stjärnorna. Observatoriet kommer att nyinvigas på sin nya plats under stjärnträffen Norrland Star Party 2012 som äger rum den 12-14 oktober, i samband med Astronomins dag och natt. Enligt vad vi hört kommer kommer festen ut att bli välbesökt med bland andra deltagare från Norge och Storbritannien.
Hos Östersunds-Posten kan du läsa en artikel med bilder om det flygande observatoriet. Göran Strand, en av nyckelspelarna i observatorieflytten, har på sin blogg ännu roligare bilder från både luften och marken.
Flytten och stjärnträffen innebär början på ett nytt kapitel i följetongen om observatoriet i Frostviken, som kantats av stora förhoppningar och ambitiösa planer som kommit om intet. Läs våra tidigare inlägg om observatoriet.