Har du sett det mäktiga Vintergatsbandet sträcka sig över en mörk stjärnhimmel? Tävlingen Fånga Vintergatan ger dig ännu en anledning att uppleva den.

Priser erbjuds för dig som lyckas fånga vår galax, Vintergatan, i ett foto.

Dessutom blir det pris för bästa astrofoto taget med mobilkamera, och bästa avbildning av Vintergatan i något annat medium än foto.

Vi slog en signal till Dan Kiselman, sekreterare för Svenska Astronomiska Sällskapet och initiativtagare till tävlingen. Han vill inte bara att vi ska vara kreativa. Det är viktigare att man går ut och titta på stjärnhimlen, menar han.

Vad är ditt bästa tips för den som inte gett sig på att fota natthimlen förut?
– Experimentera! Och oberoende av vad du har för kamera så måste den monteras stadigt, säger Dan.

Vad har du för råd för den som bor mitt i stan som kanske inte ens sett Vintergatsbandet nån gång?
– Sök dig bort från den värsta belysningen. Viktigast är att skydda sina ögon och kameran från direkta ljuskällor såsom gatlyktor. Ögonen behöver också vänja sig vid mörkret. Det kan ta upp till en halvtimme.

Hmm, foton ska ju tas under Astronomins dag och natt den 13 oktober. Finns det inte risk för en mulen kväll med regn och rusk?
– För all del, säger Dan Kiselman. Men en mulen kväll kan följas av en klar natt – eller åtminstone luckor i molnen. Moln och stjärnor tillsammans kan vara effektfullt.

Mer om tävlingen finns på astronominsdag.se. Reglerna hittar du här hos Sällskapets hemsida. Behöver du fler tips om hur man kommer igång med att fota Vintergatan? Hos Photography Blogger finns några bra tips på engelska. Eller varför inte diskutera med likasinnade på Astronomiguiden eller experterna på Astronet.