Brigitte från Frankrike och VLT ska göra en ännu häftigare bild på Tors hjälm-nebulosan. (Bild från 2006: Canada-France-Hawaii Telescope/Coelum)

Den 5 oktober 2012 fyller ESO, Europeiska sydobservatoriet, 50 år. Det är alltså femtio år sedan fem europeiska länder – Sverige, Belgien, Nederländerna, Tyskland och Frankrike, bestämde sig för att satsa stort på att driva teleskop under världens klaraste, torraste och stabilaste stjärnhimlar, i Chile. Nu är observatoriet en jätteorganisation med 15 medlemsländer, med en rad stora upptäckter bakom sig – och fler snygga astronomibilder än någon annat ställe utanför NASA.

Det blir såklart kalas och en 6-timmars livesändning på nätet (på adressen new.livestream.com/ESOAstronomy.) mellan 11:00 och 17:00 fredagen den 5 oktober. Expertsnack varvas med avsnitt ur en ny film om ESO:s observatorier. Mest spännande blir mellan 11 och 12 då man sänder live från kontrollrummet på jätteteleskopet VLT. Det blir avslutning för ESO:s två jubileumstävlingar Brigitte Bailleul, fransk astronomifans som vann en Twitter-tävling, observera nebulosan Tors hjälm, som röstades fram som mål för födelsedagsskådning i en webbomröstning. Under sändningens sista timme återvänder man till teleskopet för avslöja hur bilden blev.


Tjusig bok med en massa bilder och historia – finns även som pdf.

Firandet fortsätter sedan med en galakväll i München den 11 oktober. Hinner du inte dit är det kanske läge att sätta sig ner och läsa istället: ESO publicerar två böcker om sina 50 astronomiska år. The Jewel on the Mountain av Claus Madsen berättar observatoriets historia (bland annat sanningen om branden på svenska teleskopet SEST, kan jag avslöja). Praktverket Europe to the stars ska istället tynga fikabordet med en massa fina bilder. Den finns dessutom gratis på nätet som pdf: läs den här på skärmen (eller här om du vill ha största bildkvalitén).

Runt om i Europa planeras dessutom en rad evenemang för att fira ESO. I Sverige firades ESO under Kulturnatten i Lund nyligen och på Vattenhallen Science Center i Lund lär bildutställningen Awesome Universe och planetarieshowen vara kvar fram tills Astronomins dag och natt den 13 oktober. Mer information hittar du på Vattenhallens hemsida.