Den 13 oktober 2012 är det Astronomins dag och natt. Nu den 4 oktober är det Kanelbullens dag. Finns det förutsättningar för kanelbullar i rymden? Sockermolekyler upptäcktes ju nyligen kring en en ung stjärna i Vintergatan.

Bakom kanelbullens ljuva smak ligger molekylen kanelaldehyd. Kan den finnas i rymden, undrade vi?

Vi tog ett snack med John Black, professor vid Chalmers och Onsala rymdobservatorium. Han är världsexpert på rymdens kemi och molekylernas roll i hur stjärnor och planeter bildas.


Molekylen som ger kanelbullen sin smak kan mycket väl finnas i rymden. (Bulle: Yari Simone Prete, galax med bulle M66: ESO/P. Barthel, molekyl: Wikimedia Commons/RedGolpe)
Creative Commons-licens

PA: John, rakt på sak. Kan det finnas kaneldoft i rymden?
– Kanelaldehyd (C9H8O) kan säkert finnas i rymden. Kemiskt sett är molekylen en liten fragment av en så kallad polycykliskt aromatiskt kolväte, eller PAH som astronomer säger. Sådana molekyler är vanligt förekommande i rymden och de kan mycket väl reagera med syreatomer för att skapa molekyler som kanelaldehyd.

Kan du uppskatta hur många kanelmolekyler det kan röra sig om?
– Nej, just nu är det svårt att uppskatta ut hur mycket kanelaldehyd som kan finnas.

Kan astronomer hitta bevis för rymdkanelen med sina teleskop?
– Det är mycket möjligt. Den enda studien som gjorts av kanelaldehyds spektrum, av amerikanska kemisten Wayne Steinmetz 1974, visar faktiskt att den borde stråla på ett lätt identifierbart sätt i radiovågor. Man borde göra om mätningarna för att få till bättre upplösning, men det borde vara ganska lätt. När man har bra mätningar av molekylens spektrum kan man börja leta efter den i rymden. Med teleskop som VLA i New Mexico ‐ kanske även vårt 20-metersteleskop i Onsala – som fångar upp radiovågor med våglängd på några centimeter borde det vara möjligt.

Så det kan finnas ställen i rymden där det luktar kanel?
– Nja, man får ha i åtanke att kanelaldehyd i rymden kommer att vara ihopblandad med många andra molekyler, varav många är giftiga eller luktar helt enkelt illa. Bland de illaluktande är ammoniak (rengöringsmedel), formaldehyd (balsameringsvätska) och svaveldioxid (ruttna ägg), och alla dessa tror jag att finns mycket mer av än kanelaldehyd. Tyvärr!

Tja, vi får väl leta för att vara säkra. Kan vi hitta kanelmolekyler i Vintergatans bulle, som galaxens tjocka mitt ibland kallas?
– Javisst, ett av de bästa ställen att hitta nya molekyler i rymden är gasmolnet Sagittarius B2, och det ligger just i bullen.