Astrofotografen Daniel Anderberg fångade några av Ålands nya stjärnskådare. (Foto: Daniel Anderberg)

Åland har för första gången en förening för amatörastronomer. Historien börjar redan förra året, berättar föreningens frontfigur, stockholmsfödde Bernt Balkh.
– Det hela började med att jag fick en förfrågan om att hålla i en astronomikurs på Medborgarinstitutet i Mariehamn, berättar han.
Det blev en succé och ledde till en fortsättningskurs. Kursdeltagarna blev stommen till Ålands amatörastronomiska förening, som nu träffas varje måndag i Mariehamn.
– Vi är i begynnelsen av förhoppningsvis något större, säger Bernt.
Föreningen har redan varit mycket aktiv och ordnat stjärnskådningskvällar och en månfototävling i samarbete med tidningen Nya Åland (läs om vinnarbilden här). Nu har dessutom idén lanserats att bygga om en gammal fyr till observatorium.
– Vi får se om talet kan bli till handling. Vi tar nu julpaus och träffas igen den 28 januari, hälsar Bernt Balkh.

2 KOMMENTARER

  1. Jag vill gärna gå med i Ålands Amatörastronomer. Jag hoppas att det blir verklighet med att bygga om gamla flygfyren. Skulle var perfekt föär mig som bor på Brändö. Mvh Anita H-S

  2. Jag har en del astronomiskt material, som jag kunde donera hellre än att det slängs. Men hur får jag kontakt, e-mail eller mobil????

Comments are closed.