Här hämtades grusproverna som nu analyserats av Curiositys instrument SAM och Chemin. Bild: NASA/JPL-Caltech/MSSS

– Curiositys mellannamn är tålamod.
Citatet är från NASA:s John Grotzinger på presskonferensen på måndag kväll svensk tid, på första dagan av amerikanska jord- och planetforskarkonferensen AGU12. En radiointervju med honom häromveckan orsakade en störtflod av optimistiska spekulationer om vad det rullande marslaboratorium Curiosity skulle kunna ha hittat. Sedan gick NASA ut med en dementi (se vårt tidigare inlägg).
Så vad är det som är nytt? Ännu inget banbrytande. Strövaren Curiosity har gjort dess första mätningarna av grusprover tagna från marsytan under hennes hjul. Resultaten är eggande men inte mer. Inga organiska föreningar har hittats men gruset tycks innehålla kolväten med klor i, bland dem perklorat som tidigare hittats av marslandaren Phoenix 2008. Det skulle kunna vara spännande – men bara om det kan bekräftas att kolet inte kommit till Mars ombord på Curiosity. Vattenmolekyler som avdunstar från gruset tycks dessutom innehålla mer tungt väte (deuterium) än vatten på jorden gör. Sådana mätningar kan komma berätta om hur vatten kan ha dunstat bort från Mars yta under dess historia – men vi är inte där än heller.
Läs pressmeddelandet hos NASA