Stjärnan Betelgeuse är vår närmaste superjätte, bara omkring 600 ljusår bort och en het kandidat att explodera som en supernova så småningom. När det väl händer kan stjärnan se tillbaka på ett liv av kaotiska, tjocka, dammiga stjärnvindar som i alla fall ingen på jorden riktigt förstår hur de kommit till.
Nu har rymdteleskopet Herschel tagit den bästa bilden någonsin av den spektakulära bubblan som Betelgeuses stjärnvindar så här långt blåst runt omkring den.

Bild: ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al
Osynlig för ögat men en lätt match för Herschels infrarödkänsliga ögon: bågen som visar vart Betelgeuse är på väg. (Bild: ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al.)

I en ny forskningsartikel beskriver den belgiska astronomen Leen Decin och hennes team den nya bilden av Betelgeuse omgivning och vad den kan betyda. Medan stjärnan rör sig mot vänster trycks gas och stoft ihop och bildar en ganska rund men komplicerad så kallade bågchock. Det är här stjärnans vindar möter de tunna gasmolnen mellan stjärnorna. Fast molnen är kanske inte så tunna: utanför bubblan ligger något som ser ut som en vägg av stoft som forskarna gissar kan vara kanten på ett interstellärt moln, nu upplyst av Betelgeuse precis som den lyser upp sin egen bubbla. Om 12 500 år kan stjärnan komma att åka genom väggen, tror forskarna. Förutsatt att den inte exploderar först förstås.
Läs pressmeddelandet hos ESA och artikeln på ArXiv. Andra häftiga stjärnbubblor kan du läsa om i Populär Astronomi 2012/4.