Glad 8 mars! När nya tidningen Allt om rymden släpps om några dagar får Populär Astronomi konkurrens och Sverige får en ny källa till läsning om rymden och astronomi. Redaktören Karin Starkman Ahlstedt blir den första kvinna som basar över en svensk rymd- eller astronomitidning.

karin_starkman_ahlstedtBanbrytande: Karin Starkman Ahlstedt (foto: Allt om rymden)

Hej Karin! Sverige har haft astronomitidningar sedan 1920. Ändå är du den första kvinnliga redaktör i branschen. Visst har det tagit lång tid!
– Jag tror det är helt enkelt dags nu, det ligger i tiden. Det blir fler och fler kvinnor som blir intresserade av rymden och astronomi. Det har jag märkt inte minst när jag pratat med folk om Allt om rymden.

Vilka kvinnor får man möta i första numret av Allt om rymden?
– Man får möta Renata Chlumska, som blir den första svenska kvinnliga rymdturisten. Forskaren Maria Sundin svarar på frågor, och det gör även vetenskapsjournalisten Gemma Lavender. Dessutom finns tolv sidor om Mars av Shanna Freeman.

Allt om rymden är en brittisk tidning i botten. Vad har du behövt ändra mest för att försvenska den?
– Jag ville framför allt ta tillvara på alla duktiga forskare och experter och astrofotografer som finns i Sverige, och många av dem medverkar i tidningen. Jag ville också koppla till rymdturismen som är het i Sverige. Och vi skriver också om den nya svenska Jupiter-expeditionen i vårt nyhetsblock.

Du är från början resejournalist som nu jobbat med rymden i bara några månader. Hur vet vi att du inte kommer överge stjärnorna när förlaget hittar på något roligare åt dig?
– Helt ny är jag inte – jag har varit på Esrange i Kiruna hela två gånger och har alltid varit intresserad av rymden! Så jag är här för att stanna.

Kvinnliga redaktörer råder det brist på bland astronomerna – men inte bland fysikerna. Sedan i höstas är det Susanna Kumlien som är redaktör för fina tidningen Fysikaktuellt. Hon föregicks av två andra kvinnor med talang i skarven mellan fysik och journalistik, Ingela Roos och före henne Anne-Marie Pendrill. På forskningstidskriften Physica Scripta är dessutom Suzy Lidström chefredaktör sedan ett år tillbaka.

I Populär Astronomi då? Astronomins och rymdens kvinnor representeras sakta bättre, visar statistiken. Sedan vår kartläggning för två år sedan har antalet sidor där kvinnor skriver eller intervjuas blivit stadigt fler (se grafik nedan), inte minst tack vare regelbundna inslag från reportrarna Anna Davour och Katja Lindblom.

popast_8mars_statistik_500
Sipprar ner: Populär Astronomi har blivit mer jämställt. De gröna staplarna anger sidor med innehåll av eller om kvinnor; siffrorna anger snittet för varje år.

2 KOMMENTARER

  1. Av den honetta tonen i intervjun läst av övertecknad 8 mars, kan vi dra slutsatsen att något TIDNINGSKRIG blir det iaf inte. Väntar med spänning på recensionen i PA av första AoR.

  2. […] De var snabba med att höra av sig, be om ursäkt och erbjöd mig första nr av Allt om rymden i brevlådan. Fick nu mail om att den är påväg och att Populär Astronomi skrivit en artikel om jämställdhet i just Allt om rymden. Hela artikeln kan ni läsa här. […]

Comments are closed.