Bild: ESABlågult i rymden? Miljösatelliten Premier.

De kommande två veckorna kan bli avgörande för Sveriges framtid i rymden. Vad står på spel, och hur har debatten om Sverige i rymden utvecklats sedan Riksrevisionens initierade sågning av svensk rymdverksamhets styrning i rapporten som kom den 14 februari.
Sverige borde kunna åter bli ett av Europas främsta rymdnationer, tycker de som hittills yttrat sig. I det senaste inlägget i debatten efterlyser Johanne Hildebrandt i Svenska Dagbladet en nivå av framtidsoptimism i höjd med amerikanska miljardären Dennis Titos. Med bara minimal hjälp från NASA vill han skicka ett astronautpar på mänsklighetens första bemannade Marsresa, en spännande plan som är kantad av faror för astronauterna (mer hos New Scientist). Så ska vi tänka, menar Hildebrandt, under rubriken Tänk stort och djärvt om rymden). För Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden (debattinlägg i DI) är det istället den svenska rymdbasen Esrange utanför Kiruna och rymdturismens möjligheter som Sverige bör ta vara på. I Ny teknik förklarar Rymdbolagets tidigare teknikchef Sven Grahn varför Sverige sackat efter i rymden: för att tjänstemän fått bestämma istället för rymdkunniga (Låt rymdproffsen vara med och bestämma). För egen del tycker jag att regeringen har mycket att vinna på att göra verklighet av Rymdstyrelsens pinsamt skrinlagda nya forskningssatellit, och då gärna Institutet för rymdfysiks djärva asteroidsond METAL (vilket jag också sa i en intervju i P4 Halland i torsdags).
Om rymdminster Jan Björklund tänker reagera på debatten och på Riksrevisions rapport lär vi få reda på redan den 18 mars. Då möter hans statssekreterare Peter Honeth (FP) rymdbranschens aktörer på branschmötet Rymdforum i Trollhättan.
Under tiden väntas besked från ESA om det enda svenska rymdprojektet som nämns i regeringens budget: Chalmersledda Steamr ombord på klimatsatelliten Premier. På ett möte i österrikiska Graz denna vecka väljer rymdforskare vilken av tre blir Europas nästa klimatsatellit. Blir det det ambitiösa Premier får svensk atmosfärsforsking en skjuts med rymdpolitiska konsekvenser. Mer om vad som står på spel finns i en artikel hos Nature News. Väljs något av de andra projekt, eller inget av dem, blir livet tråkigare för alla.

4 KOMMENTARER

  1. Undrar vad ”vi” har att hoppas på i österrikiska Graz?

    1, Vi har ”tur” dvs ESA väljer Premier. Men är ett positivt beslut i Graz lika med att Premier blir en realitet eller kommer ESAs kassa att ”sina” innan den är färdig för launch?

    2, Vi har ”otur” dvs Premier blir inte vald. Tror (hoppas) då att regeringen inser att man kommer att få utstå mycken kritik om man inte slutför projektet dvs satsar på en ODIN-uppföljare.

Comments are closed.