Den 19 juli togs en bild av jorden från omloppsbana runt Saturnus, och nu kommer en första förhandstitt på hur den blev. Det var (som vi tidigare rapporterade) den första gången som mänskligheten fått veta om en sådan fotografering i förväg. På bilden som togs av sonden Cassini strax före midnatt svensk tid den 19 juli, visar jorden som en liten blå prick mellan Saturnus ringar. Var du också med och vinkade mot Saturnus då bilden togs?

Bild: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Pale blue dot, omtagningen: jorden svävar mellan Saturnus tunna G-ring och den suddiga D-ringen som skapas av isgeysrarna på månen Enceladus. Bilden ska ingå i en större mosaikbild där hela Saturnus är med. Bild: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

– Cassinis bild påminner oss om hur liten är vår hemplanet i den vidsträckta rymden. Men den vittnar även om uppfinningsrikedomen hos denna lilla planets medborgare, som har kunnat skicka en fjärrstyrd rymdfarkost så långt hemifrån för att ta en bild av jorden och studera en fjärran värld som Saturnus, säger Linda Spillker, forskare i Cassini-teamet.
Läs mer om bilden hos kameran Ciclops och hos NASA.