Bakgrundsbild: Fredrik KarlssonEvenemang nära dig hittar du på www.astronominsdag.se

Här presenterar vi stolt vår guiden till precis allt som händer – både på himlen och runt om i Sverige – under Astronomins dag och natt den 28 september 2013. Guiden är ett samarbete mellan Populär Astronomi och André Frankeastroinfo.se.

06:24 Soluppgång norrifrån. Solens första strålar lyser upp svenskt område nära Haparanda på morgonen – om det nu är klart förstås. I väster dröjer det längre – nästan fram till kl.07.15 tills solen har gått upp även från Storlien ner till Strömstad.
06:30 Stjärnan Sirius och planeten Jupiter bleknar sist i gryningsljuset i söder – hur länge lyckas du hitta Jupiter med blotta ögat? Den finns ca 5 grader snett ovanför månen
06:46 Solen går upp i Stockholm.
07:37 Ungefär nu står månen står nu som högst i söder. Ett bra tillfälle att delta i Svenska Astronomiska Sällskapets mobilfototävling.

Norrsken_JUO3848Norrsken: aktuellt i Luleå (Foto: Ulf Jonsson)

09:00 Programpunkterna kickar igång. I Luleå drar Norrland Star Party igång med solobservationer.
10:00 På bokmässan i Göteborg samlas Populär Astronomis illustra panel för att snacka kometer, ISON och fiktion, så att säga. Kl 10 i Skövde öppnar Balthazar science center, där det blir rakettävling fram till kl 17. I Värnamo blir det Kometer, asteroider och meteoriter på Naturgalleriet i Tånnö.
10:15 Kometer och meteorer! På Norrland Star Party föreläser professor Asta Pellinen-Wannberg om dem.
11:00 Storstäderna börjar fira. Cosmonova i Stockholm slår upp portarna och det gedigna Astronomins dag-programmet kan börja. I Örebro blir det utställning och mer på Våghustorget. I Göteborg börjar också Teleskopakuten med första hjälpen för dig med oanvänd eller trasig kikare, och i Karlshamn öppnar Kreativum där det fram till kl 16 ordnas tävlingen Raketrally.
12:00 I Kiruna börjar firandet på Folkhögskolan med ett föredrag om rymdteleskop. I Arvika börjar dagen med solskådning på torget. I Stockholm visas nya filmen Universums hemligheter för första gången på Cosmonova.
12:46 Solen äger himlen. Solen står nu högst i större delen av landet. Projicera på papper så kan du se solfläckar! Kolla facit sen på spaceweather.com.
12:30 I Stockholm visas barnvänliga utställningen Och jorden hon snurrar för första gången.
13:00 Solskådning börjar i Uppsala amatörastronomers regi i Uppsalas Observatoriepark. Start blir det också för Astronomins dag vid observatoriet i Saltsjöbaden.

Foto: VARFObservatorieinvigning i Västerås. Foto: VARF

14:00 På nygamla Åkesta observatorium i Västerås börjar programmet med solskådning i teleskop, och i Göteborg presenterar tre unga forskare Rymdstenar, jättestjärnor och extrema galaxer för en publik på Universeum.
15:00 I Västerås börjar en astronomisk utställning på Stadsbiblioteket.
15:30 Kan man se tidernas begynnelse? Den kosmologiska besvaras på Teknikens hus i Luleå av fysikern Erik Elfgren.
15:38 Nu går månen går ner sedd från Visby. Den dröjer kvar i övriga landet, och i Kiruna går den ner först strax före kl 17.
16:00 Västerås inviger teleskop. Invigningsceremonin börjar för nya teleskopet i Västerås.
16:30 I Luleå blir det planetarievisning på Teknikens hus, som en del av Norrland Star Party.
18:00 Forskarna talar medan solen går ner. Kvällens program i Uppsala börjar med Vintergatans förestående galaxkrock, ”På kollisionskurs med Andromedagalaxen”, med Nils Bergvall. Sedan blir det stjärndöd och omstörtande astrohistoria. På Observatoriemuseet börjar ett späckat kvällsprogram med guidad visning på det stängningshotade museet och föredrag av Nils-Erik Olsson. I Linköping intar professor Ragnar Erlandsson scenen och utforskar Astronomin – gränsen för vårt vetande, i Gislaved börjar ett astronomiskt program på ortens industrimuseum, och skådningen börjar även i Småland på Novaobservatoriet i Värnamo.
18:02 Dagens sista solstrålar slocknar först där de lyste upp morgonen först – i Haparandatrakten. Ca 18:15 är det dags för solnedgång i Kiruna, 18:30 Sundsvall-Stockholm-Visby, 18:45 från Jämtlandsfjällen till Österlen och sist ute är Strömstadstrakten strax före kl. 19.
18:45 Solen blänkar på satellit: kvällens ljusaste Iridium-blixt inträffar högt på himlen sedd från Stockholm.
19:00 Chans att se Venus i syd. Från sydligaste Götaland kan du försöka hitta Venus lågt över horisonten i sydväst – ca 10 minuter tidigare vid ostkusten och upp till 10 minuter senare vid västkusten. För övrigt kan du hålla utkik efter Vega nästan högt över ditt huvud i söder en halv timme efter solnedgången. Det är då du också kan hitta Capella i norr och även Arcturus i väster.
19:00 Väder, check; teleskop, check! Kvällens stjärnskådning börjar i Piteå och i Arvika, och i Saltsjöbaden börjar kvällens stjärnfest. På Slottskogsobservatoriet i Göteborg får besökare lära sig hitta på himlen, och i mörkaste Halland börjar stjärntittarkvällen på Unnaryds hembygdsgård.
19:15 På Tycho Brahe-observatoriet börjar kvällspasset med föredrag och skådning med teleskopet fram till kl 23.
19:30 Den borgerliga skymningen har slutat på de flesta håll och allt fler stjärnor börjar träda fram (Luleå: kl.19:00). Från Kiruna syns Jupiter precis ovanför horisonten i norr och stiger långsamt upp under kvällen.
19:30 På Åkesta-observatoriet i Västerås börjar det nyinvigda teleskopet observera himlen.
20:05 Du bor i en galax, se den nu! Nu syns Vintergatan som allra bäst, särskilt dess södra del ner mot Skytten i sydväst. För att kunna se den behöver du komma bort från gatlampor och störande ljus – vi lovar att det är värt besväret.
20:00 På Norrland Star Party i Luleå börjar nattens observationer, och observationer börjar också i Uppsala. I Alingsås ställs teleskop upp på Savannen, och staden som firar festivalen Ljus in Alingsås får därmed lite rymdljus med i programmet.
20:45 Den astronomiska skymningen slutar i Östersjölandskapen; i Kiruna dröjer sig rester av solljuset kvar i väster i en timme till. Nu kan du beskåda himlen med alla stjärnor i dess prakt och det är nu man kan leta upp även mycket svaga rymdobjekt med teleskop. Behöver du en stjärnkarta? Populär Astronomis karta funkar för större delen av kvällen. Ladda annars ner Stellarium eller prova Sky Map i Android-mobilen eller Star Walk i Iphone eller paddan.
21:00 Kvällens teleskopskådning börjar på Observatoriekullen i Stockholm och hos Göteborgs Astronomiska Klubb i Mölnlycke.
21:10 Missade du sensommarens ljusstyrka nova i Delfinen? Med ett litet teleskop eller bra fältkikare går den fortfarande att leta fram till den trots att den numera lyser svagare än Neptunus, men det är nu den ligger bäst på himlen i söder.

© Fotograf Göran StrandFototävla med månen

22:30 Månen gör sig redo för fototävlingen Fånga månen! Är du redo att delta i Svenska Astronomiska Sällskapets fototävling Fånga månen? Det är månen i alla fall. Den går nu upp i nordligaste Sverige längs gränsen till Finland. Det dröjer ungefär en timme innan månuppgång i Jokkmokk och Luleå; i Svealand och Götaland går månen upp först efter midnatt. I Malmötrakten går månen upp sist, först kvart i ett.

Karta: André FrankeHitta Neptunus: steg 1. Klicka för att förstora.

22:45 Se Neptunus. Neptunus står som högst i söder. Planeten kan du se med en liten fältkikare från en mörk plats men den är ljussvag och svår att hitta bland dussinstjärnorna i stjärnbilden Vattumannen: men på fält med mobilen eller paddan i handen med hjälp av vår röda Neptunus-karta går det smidigt ändå.
22:48 Månuppgång i Kiruna.

Karta: André FrankeHitta Neptunus: steg 2. Klicka för att förstora.

23:00 Jupiter glänser. Planeten Jupiter är nu synlig i hela landet. Från Kiruna syns den redan när mörkret faller och ca kl 22.00 i södra Norrland, men i syd går den upp kl 23.
23:04 Nu går månen upp för alla på Norrland Star Party i Luleå. Och alla andra i trakten förstås.
23:30 Vill du se en supernova? Nu är en bra tidpunkt för den med skapligt stort teleskop att leta fram kvällens ljusaste supernova, SN 2013ej i galaxen M74, som just nu syns i sydost i stjärnbilden Fiskarna.
00:05 Månuppgång blir det nu i Stockholm, tätt följt av Visby (00:12) och Norrköping (00:16).
00:38 Månen går upp i Göteborg och fem minuter därefter syns den även från Malmö. Plåta på!

Karta: André FrankeHitta Uranus: steg 1. Klicka för att förstora.

01:05 Har du sett Uranus? Den har kunnat ses under hela kvällen men nu står planeten Uranus högt i syd. Från en mörk plats kan du se den med blotta ögat, men med kikare är det lättare. Med våra röda Uranus-kartor (intill) blir den nästan lätt att hitta bland stjärnorna i Fiskarna.

Karta: André FrankeHitta Uranus: steg 2. Klicka för att förstora.

01:11 Från landets övre halva har nu Orions andra fot har gått upp över horisonten. Vinterns praktstjärnbild Orion går snart att beskåda i sin helhet.
02:30 Planetkavalkad fortsätter med Mars. Den röda planeten har nu gått upp i hela landet. I Kirunatrakten dök den upp redan kl 00:30.
03:29 Fram till nu har du bara kunnat se tre av Jupiters stora månar till höger om gasjätten. Nu dyker även den fjärde upp igen till vänster om Jupiter. Bara med en liten kikare kan du få uppleva det som Galileo gjorde för ca 400 år sedan.
03:01 Sirius går upp i sydost sedd från Norrköping, i norr får du vänta en halvtimme till. Senare kan du beskåda hela vintersexhörningen – som består av just Sirius i Stora Hunden, Procyon i Lilla Hunden, Pollux i Tvillingarna, Capella i Kusken, Aldebaran i Oxen och Rigel i Orion.
03:15 Nu himlen ljusna i landets nordligaste del. I Stockholmstrakten är det dock inte förrän kl 04:30 som de första gryningstecken börjar visa sig och i västra Götaland dröjer det fram till kl 05.
03:47 Se en debutant i omloppsbana. Den nya rymdindustrin kanske ses på himlen: företaget Orbital Sciences rymdfarkost Cygnus är på väg till rymdstationen ISS med förnödenheten ombord. Om nuvarande plan hålls syns den nu som en ljussvag rörlig stjärna som rör sig mot vänster från nära Sirius. För uppdateringar se heavens-above.com.
04:30 Den nautiska gryningen, då horisonten blir synlig till havs, börjar i Tornedalen och gryningsljuset sprider sig allt längre åt sydväst över landet. 05:45 börjar den nautiska gryningen slutligen vid västkusten.
04:27 Vinka till astronauterna! Nu kan du se den internationella rymdstationen ISS på himlen i någon minut från södra Sverige mot sydost med start någonstans nära Orion och Sirius. Missar du detta tillfälle får du en chans till kl 06:00 i sydligaste Sverige.

Astronomins dag och natt 2013

04:39 En smygtitt på årets komet. Vill du se komet ISON, som kanske kan blir årets komet, redan nu? Då gäller det att passa på att hålla utkik med ett bra teleskop vid den astronomiska gryningens början. Det är då den står 15 grader högt över horisonten – endast 2 grader ovanför Mars. Men med magnitud 10-11 är den fortfarande ganska svår att få syn på.
05:45 Den borgerliga gryningen börjar i Luleå- och Kirunatrakten. Dagsljuset sprider sig åt sydväst och kl: 06:30 får även västra Sverige dagsljus igen. Nu bleknar stjärnorna i snabb takt och bara ett fåtal är kvar.
06:30 Astronomins dag och natt slutar med allas favoritstjärna. En ny dag börjar och solens strålar börjar krypa över horisonten i Haparandatrakten. Kl 07 har solen gått över halva landet och strax efter kl 07:15 står solen över horisonten över hela landet. Månen syns fortfarande mycket bra mot sydsydost och det brukar vara en bra tid för att ta kort den – för då är kontrasterna mellan månen och himlen som minst. Möjligen ser du fortfarande även Jupiter.
09:00 Norrland Star Party sover aldrig: nu går Anders Wettergren upp på scen och berättar om astronomins historia. I norra Halland äter deltagarna i Onsala stjärnträff frukost tillsammans och kollar säkert vad radioteleskopen har observerat under natten. Och kanske börjar några redan fundera ut idéer och projekt inför Astronomins dag och natt 2014.

Mer om Astronomins dag och natt hittar du på astronominsdag.se.