Lördagen den 28 september är det Astronomins dag och natt med rymdiga evenemang på minst 20 orter. Men astrofestligheterna smygstartar faktiskt redan dagarna innan – om vi räknar in ForskarFredag, Forskar Grand Prix och bokmässan i Göteborg. Här kommer en rymdfantasters guide till evenemangen runt fredag den 27 september 2013, Astronomins afton kan vi kalla den.

Forskar Grand Prix: supersnabbt om planeter och universum

Foton: forskargrandprix.se
Tävlingslystna och bra på scen? Carina Persson, Urban Eriksson och Henrik Hartman ställer upp i Forskar Grand Prix. (Foton: forskargrandprix.se)

På Forskar Grand Prix tävlar landets rappaste vetenskapare om att berätta om sin forskning på snabbast och roligast möjliga sätt. Förra året vann Marie Dacke hela tävlingen med att berätta om dyngbaggarna som navigera efter Vintergatan och i år kan det också bli astronomi på finalplats. I de regionala uttagningar pågår under fredagen den 27 deltar tre astronomer. Carina Persson från Onsala rymdobservatorium prata om fria planeter i Göteborg – kl 14 på Universeum och sedan kl 18:10 på bokmässan. I Malmö tävlar Henrik Hartmann med sin forskning om universums och våra kroppars beståndsdelar (på Petri skola kl 10-12), och i Kristianstad är det Urban Eriksson som forskar om hur väl vår bild av universum stämmer överens med det riktiga (på Naturum Vattenriket kl 17-19). Mer på forskargrandprix.se

Forskarfredag: filmfysik och udda norrskensforskning

Över hela landet möter forskare unga och andra allmänheten och massexperiment ska utföras. De rymdigaste höjdpunkterna är följande:
Stockholm: På Debaser Medis blir det Hollywoodfysik med astrofysikern Joel Johansson och kvantfysikern Thomas Kvorning. Kosmologen Oscar Stål berättar universums (hela) historia, och Henrik Åkerstedt försvarar Higgspartikeln mot sina eventuella belackare. Läs mer hos Forskarfredag Stockholm.
Kristianstad: Vill du gå på planetarium? Urban Eriksson blåser upp Högskolan Kristianstads uppblåsbart planetarium och guidar bland stjärnorna. Läs mer hos Forskarfredag Kristianstad.
Lund: På Vattenhallen Science Center är det öppet för astronomi bland annat och ett Science Slam-tävling med en jury av skolelever. Mer hos Forskarfredag Malmö/Lund.
Umeå: På Umevatoriet har man öppet mellan 16 och 22. Upplev planetariet och om vädret är bra kolla på stjärnhimlen med teleskopet. Och kl 20 berättar idéhistorikern Fredrick Backman hur han som humanist också får forska om norrsken och rymdraketer. Mer hos Umevatoriet

Bokmässan: kometer, Fuglesang och Kalle Anka

På bok- och biblioteksmässan i Göteborg finns det ovanligt mycket rymd och astronomi i år.

Foto: Robert CummingSnackar komet ISON på bokmässan: Eva Wirström

När vi Populär Astronomi intar bokmässan på lördagen ska Astronomins dag firas ordentligt – med kometer! Kl 10:00 på Kulturchocks monter samtalar tre experter, astronomen och författaren Gösta Gahm, kometforskaren Eva Wirström och astrohistorikern Johan Kärnfelt med Populär Astronomis Katja Lindblom (mer på astronominsdag.se och mer i bokmässans program). Senare på Astronomins dag, kl 17:45, dyker Marie Dacke upp på Forskartorget för att bland annat prata insektastronomi under rubriken Konsten att flytta skit i rätt riktning (mer).

Foto: ©Stefan TellPartiklar för de minsta: Jo Salmson

På torsdag den 26 september kl 16 är det seminarium med Peter Linde om succéboken Jakten på liv i universum, seminarium (mer). Förresten har Peters bok även en egen matnyttig hemsida.

Peter Ekberg, barnboksförfattare och tidigare kulturredaktör för Populär Astronomi, dyker upp i många sammanhang och pratar om rymden och faktaböcker för barn på torsdag 10:45 (mer) och söndag 14:30 (mer), som i en paneldiskussion på torsdag kl 16:00 (mer).

Jo Salmson, författare till Om rymden är aktuell med en ny bok om partikelfysik. Hon samtalar med Peter Ekberg om science fiction för unga på söndag den 29 kl 12 (mer) och i egen regi pratar om vetenskap för barn på fredag kl 15:30 (mer) och om nya boken Om pyttesmå partiklar på söndag kl 14:15 (mer).

Bild: © 2013 DisneyKalle – och Chrille – i rymden.

Jonathan Lindström, författare och krönikör i Populär Astronomi, kan du träffa vid flera tillfällen. På torsdag kl 13 (mer) och kl 15:30 (mer) men även fredag 17:30 (mer) och lördag 12:40 (mer).

Kan man väcka barns läslust med rymden? Astronauten och barnboksförfattaren Christer Fuglesang samtalar om ämnet med och Jonathan Lindström på lördag 16:30 (mer), och på söndag kl 13:30 berättar Christer om både sina barnböcker och om att samarbetet med Kalle Anka-tidningen (mer).

Pust! Och det är – att bedöma utifrån programmet för Astronomins dag och natt – bara början på en legendarisk helg.