Grattis till Marie Dacke, Eric Warrant och Emily Baird, forskare vid Lunds universitet som tilldelats en av naturvetenskapens roligaste utmärkelser, Ig Nobel-priset. Läs om alla årets vinnare. Vid en ceremoni i natt vid Harvarduniversitetet i USA fick teamet priset i kategorin Biologi och astronomi för sin forskningsartikel om hur dyngbaggar i Sydafrika navigerar med hjälp av ljuset från Vintergatan. Forskningsresultatet rapporterade vi om i våras.
I Populär Astronomi 2013/1 intervjuade vi Marie Dacke om dyngbaggar, astronomi och hennes forskning om hur djur ser. Såklart har vi nu lagt upp artikeln så att alla får läsa den: läs vår intervju med Marie Dacke som pdf: Med ett öga för djurrikets astronomer. Forskningsartikeln om dyngbaggarna och galaxen hittar du här.

Bild: Populär Astronomi
”Många, många fler djur använder stjärnorna än vi har visat. Men vilka och hur många kommer vi aldrig att få reda på”, säger sinnesbiologien och ignobelpristagaren Marie Dacke. Klicka på bilden för att läsa hela artikeln.

Ig Nobelpriset belönar forskning som får en att först skratta, sedan tänka efter. Bara två gånger innan har forskning med anknytning till astronomi belönats (då handlade det om eventuella konstgjorda strukturer på Mars och svarta hålens helvetiska egenskaper – Wikipedia har hela listan).