Bild: NASA/ESA/Hubble Heritage (bakgrund); Foto: privat I Lund tar Nils Bergvall itu med det största livspusslet av de alla. Bild: NASA/ESA/Hubble Heritage (bakgrund); Foto: privat

Är vi ensamma i universum? Vad har kosmos och dess historia att berätta om oss och vår framtid? När Sveriges astronomer samlas i Lund den 10-12 oktober för konferensen Astronomdagarna kommer dessa frågor kanske inte upp ordagrant. Men under ytan är det de som inspirerar forskarna och håller de vakna.

På torsdag kväll kommer släpps dessutom allmänheten in i det akademiska finrummet för att delta i diskussionen när Nils Bergvall håller årets Nordenmark-föreläsning.

Astronomdagarnas program innehåller ett axplock av svensk astronomiforskning, från Jupiter ända ut och ända tillbaka till de mest avlägsna galaxerna, med en rejäl dos av ESA:s nya rymdteleskop Gaia och Vintergatans otaliga stjärnor. Istället står det svårupptäckta och svårobserverade i fokus. Kanske mest spännande är de första resultaten från ett svenskt SETI-projekt som stockholmsastronomen Erik Zackrisson lett. De är ännu inte publicerade men enligt vad jag hört handlar det om att leta efter galaxer på stora avstånd där kanske, kanske har intelligenta utomjordingar lyckats använda hela galaxens stjärnljus för att täcka deras energibehov. Helt galet förstås men enligt exoplanetexperten Greg Laughlin, som intervjuas i den nya boken Five billion years of solitude, kan det just vara långt utanför vår galax som vi upptäcker de första tydliga tecken på annat intelligent liv (läs mer hos Centauri Dreams).

Bild: ESA/ESO/S.BrunierGaia och Vintergatan: stora samtalsämnen i Lund – och på Rymdkanalen. (Bild: ESA/ESO/S.Brunier)

Nils Bergvalls Nordenmark-föreläsning handlar om den kosmiska våren, tiden då galaxerna var unga och skapade grundämnena som vi alla är uppbyggda av, om kopplingarna mellan forskningen om universums första skeden och hur de lett fram till vår för livet så fint anpassade miljö här på jorden. Kom till Palaestra hörsal vid Universitetsplatsen i Lund, torsdag den 10 oktober 2013 och vara med på allt.

Alldeles innan Nils Bergvall talar blir det prisutdelning: Elisabeth Werner får Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsstipendium på 5000 kronor. Elisabeth är en av grundarna till Astronomisk Ungdom, som fyller ett år om några dagar och som är landets just nu snabbast växande astronomiförening. Läs pressmeddelandet om Elisabeths utmärkelse.

Mer om Astronomdagarna kommer i dagarna, både här, på Twitter och hos Kari på Rymdsond-bloggen.

Lyssna på Nils Bergvall i samtal med Eric Schüldt i P1-programmet Livet och döden (2009)

Pressmeddelande om Astronomdagarna och Nordenmark-föreläsningen från Lunds universitet

1 KOMMENTAR

  1. Sjuder galaxerna av liv? Hur definierar man liv. Civilistaioner som kommunicerar eller har kommunicerat med radiovågor, laserpulser etc. ”Primitiva” organismer? Liv i alla dess former är nog extremt ovanligt. Tur är väl det!

Comments are closed.