Otroligt häftigt, skrev Patrik från Nacka bara fyra minuter efter morgonens ljusstarka stjärnfall sågs från Stockholmsområdet. Såååå coolt att ha sett den, skriver Monica i en kommentarstråd här på popast.nu. Nu rapporterar även TT om händelsen, och Mitt i, P4 Stockholm och Aftonbladet. Ännu en mindre rymdsten har brunnit upp i atmosfären och gett folk som Patrik som håller ett öga efter ovanliga ljusfenomen på himlen ett minne för livet. Troligen tillhörde denna sten det opålitliga meteorregnet Draconiderna som överraskade 2011 och som kulminerar nu i dagarna. Astrofysik och atmosfärsfysik i skön förening med observationskonsten.

Foto: Lunds universitet
Allt annat än meteorer på agendan. På Astronomihuset i Lund hålls konferensen Astronomdagarna den 10-12 oktober 2013. Foto: Lunds universitet

Ändå så är forskarna inte speciellt intresserade av eldkloten som går raka spåret till nättidningarnas rubriker. Nu på torsdag samlas Sveriges astronomer på tredagarskonferensen Astronomdagarna i Lund. På programmet står allt från röda jättar till kvasarer till exoplaneter och även jakten på intelligent liv. Men inget om stjärnfall – till och med Sveriges få meteorforskare (Asta Pellinen-Wannberg och hennes kollegor vid Institutet för rymdfysik) lyser med sin frånvaro. Varför är det så?
Städernas ljusföroreningar ger en del av svaret. Forskarna älskar Vintergatan och dess otaliga stjärnor, men för allmänheten är de en mycket sällsynt syn och något som folk förknippar med utlandssemester snarare än vardagen. Från Stockholm ser man bara solen, månen, Venus, Jupiter, stjärnan Sirius – och ljusstarka meteorer.
Samtidigt ger sig yrkesastronomerna på vetenskapliga frågeställningar som inte kan besvaras av att titta på stenskrot som träffar atmosfären. De vill förstå svarta hål, hur stjärnorna lever och dör, varför universum expanderar som det gör, de vill kartlägga kosmos historia och en gång för alla få svar på om det finns liv på andra ställen därute. De vill också kunna planera och riktar därför oftast sina teleskop mot ljussvaga men kända ljuskällor på himlen.
Till och med amatörastronomerna föredrar djuprymdsobjekt, planetfoto och föränderliga stjärnor över meteorskådning.
Bland forskarna finns det ingen som riktigt törs, eller orkar, hitta på ett sätt att göra banbrytande forskning av rapporter från tillfälliga astronomer som Patrik i Nacka.
Därför kommer det inte pratas om meteorer i Lund den här veckan.
Förutom på fredag eftermiddag, alltså. Då har jag anmält att jag ska hålla föredrag på Astronomdagarna om just astronomi i medierna.

Läs även astronomen Eric Stempels artikel i Populär Astronomi Kan vi spåra rymdstenarna? om att försöka spåra meteoren över Värmland i april 2013.

5 KOMMENTARER

  1. Jag bor på Eolsudde i Kummelnäs. Ca. Kl. 6.45 när jag gick till brevlådan såg jag ett eldsken från sydväst som var turkosgult. Det var ganska stort större än ett stjärnfall men mindre än ett flygplan, det lät ingenting. Var precis i gryningsljuset.Det försvann mellan trädtopparna i Kummelnäs. Tänkte direkt att det var en meteor, jättehäftigt

  2. Hej Robert,
    IRFs forskare struntar inte i de observationer som görs av allmänheten. De är viktiga för oss eftersom vi kan använda dem när vi utvärderar de observationer som vi gör med t ex radar och infraljud. Vi medverkar också ofta i media när det gäller meteorer. Vi skulle dock behöva organisera insamlandet av observationer på ett bättre sätt. Detta undersöks för närvarande. Vi deltar också gärna på Astronomdagarna även om våra forskningsområden är rymdfysik och atmosfärfysik, som ju dock innefattar meteorer eftersom de är atmosfärsfenomen med ursprung i rymden. Våra resurser räcker inte till att delta på alla konferenser. Samtidigt med Astronomdagarna diskuterade två av våra forskare meteorresultat vid en konferens i Wien. IRF deltar också i ett EU-projekt där vi bl a arbetar med observationer av meteorer med infraljud. /Lars

  3. hej jag behöver hjälp med ett skol arbete, och undra om ni kunde svara på vad forskare säger om stjärnor?

Comments are closed.