Foto: Robert Cumming
Alla ögon mot ISON: superteleskopet ALMA består idag av hela 61 antenner som alla arbetar tillsammans på Chajnantorplatån, 5000 meter upp i Chiles Atacamaöknen. Antennerna ser universum i ljus med våglängd kring en millimeter. (Foto: Robert Cumming)

Jag är i Chile för att bland annat observera komet ISON. Det är en del av mitt andra jobba på Onsala rymdobservatorium, och berättelsen om resan nu blivit Chalmers komet ISON-blogg. Där finns det en hel del att läsa om vad vi gör – jag och kometledaren Eva Wirström med flera att kolla in en fantastisk komet med teleskop i både Chile och Sverige.
Där skriver jag om mitt besök på superteleskopet ALMA, där det visar sig att kometen är ett prioriterat projekt just nu. Texten som följer är en version av det inlägget.

Vilka forskare är det som har beställt observationerna av komet ISON? Det är än så länge hemligt, men det är ett omfattande program som redan börjat och som fortsätter in i december. Det förklarar Andreas Lundgren, svensk astronom som är biträdande programansvarig för ALMA.
ISON-observationerna har som det andra projektet någonsin fått åka gräddfil in i ALMA:s observationsprogram (särskilt tillstånd av teleskopets föreståndare heter det). Det första var en annan komet, komet Lemmon, som imponerade på himlen i våras.
Liksom med de observationer som vi gjort på APEX och som Eva och hennes kollegor gör i Onsala är det kometens molekyler som ALMA vill åt. Det unika med ALMA är att kometen kan observeras i princip oavbrutet före, under och efter närbesöket hos solen den 28 december. Antennerna är till skillnad från det spegelblanka APEX specialgjorda för att klara av att titta rakt mot solen, ”lite frostade”, som Andreas beskriver det. Det betyder unik kometskådning för ett unik astronomisk händelse.
– Vi gör saker här som inget annat teleskop har någonsin kunnat göra, säger Andreas Lundgren.
Observationerna av komet Lemmon drabbades av tekniska problem, berättar Andreas, och han har inte sett resultaten. Så ISON ska bli ALMA:s spektakulära debut som kometjägare.
– Och det är jättekul för oss, säger Andreas.
Läs Chalmers komet ISON-blogg här.

Bild: TRAPPIST/E. Jehin/ESO
Komet ISON i synligt ljus: bilden är från teleskopet TRAPPIST vid La Silla-observatoriet i Chile. Bild: TRAPPIST/E. Jehin/ESO

2 KOMMENTARER

  1. Hur kommer man egentligen först att märka en ev. splittring av kometen (kärnan) där den gömmer sig i koman..

Comments are closed.