Bild: Karl Battams/NRL/NASA-CIOC
Komet ISON sedd från Stereo, som också får med jorden och kometen Encke i bilden. Klicka för att komma till den animerade versionen. (Bild: Karl Battams/NRL/NASA-CIOC)

Komet C/2012 S1, aka allas vår ISON, har bara några dagar kvar tills det mest emotsedda dykning mot solen i astronomisk historia. Klarar sig den lilla kroppen med den stora svansen? Det är redan mycket svårt att se kometen för de flesta – på himlen ljusnar den men blir allt svårare att se mot den solbelysta himlen. Men från solsatelliterna STEREO och SDO fortsätter observationerna, och superteleskopet ALMA kommer som vi tidigare rapporterat följa händelsen.
Solsatelliten Solar Dynamics Observatory kommer att spela in händelsen som sedan läggs ut på SDO:s särskilda ISON-sida. Redan nu följer satellitparet STEREO kometens resa in mot solen, rapporterar Karl Battams i NASA:s ISON-kampanjblogg. Solvinden, strömmen av partiklar från solen, gör att kometens svans fladdrar ordentligt. Klicka på bilden ovan för att se en animering av mätningarna.

andreas_alma_antenn_250Svenske Andreas Lundgren är en av de som bestämmer hur och när ALMA:s observationer görs. Han vet dessutom allt – tror vi! – om hur ALMA ska skåda kometen. (Foto: Robert Cumming)

Populär Astronomi har nu erfarit att teleskopet ALMA i norra Chile, som ser universum i ljus med våglängd kring en millimeter, kommer att börja sin ISON-kampanj just den 28 november då kometen passerar solen. Planen, som presenterades igår för ALMA-medarbetare av teleskopets direktör Pierre Cox, är ett högriskprojekt som fått särskilt tillstånd av direktören för att genomföras. Mätningar kommer att göras som bäst var tionde minut. Vi vet ännu inte vilka forskare som föreslagit observationer, men vår källa antydde att de kommer att flyga ner till Chile för att övervaka dessa för ALMA och för världen unika mätningarna.
Vill du veta mer om komet ISON och varför alla pratar om den just nu är Olof Petersons radioprogram Kometen berättar om vårt ursprung i P1 obligatorisk lyssning.
Läs även våra tidigare inlägg om komet ISON.

1 KOMMENTAR

  1. Tidigare fanns banelements, fram t.o.m år 2009 för sådana här kometer, bla. från STEREO. Varför inte nu? Dom är rätt kul att ha inplottade i ett litet planetarieprogram.

Comments are closed.